ЗСУ при можливості можуть вже зайти в Донецьк / фото dnews.dn.ua

У Донецьку особливої проблеми немає - там немає російських військ. Російські гарнізони в основному зосереджені по промзонах. У серпні 2022 року ЗСУ виходили на висоти під Донецьк і завдавали вогневого ураження по скупченнях техніки. За наявності можливостей українські війська можуть увійти до міста.

Таку думку висловив військовий експерт Олег Жданов у новому випуску програми "Аргумент" на YouTube-каналі УНІАН.

Другий варіант, на думку Жданова, для звільнення Донецька та інших великих міст на Донбасі, які вже тривалий час перебувають під російською окупацією - це обхід, взяття в кільце і тактика виснаження. 

"Ми можемо рухатися між містами, а міста просто брати в облогу і змушувати противника капітулювати або йти заздалегідь, щоб не потрапити в оточення. Варіантів багато. Питання лише в наявності резервів і можливостях Збройних сил України", - зазначив експерт.

Що стосується зачистки регіону від колаборантів, ворожих ДРГ та інших ворогів України, то Жданов вважає, що потрібно вчинити з досвіду міжнародного права: на цих територіях створити тимчасові комісії, які будуть виконувати роль місцевих рад.

"При цих комісіях створити юридичні відділи, які будуть визначати амністію. Все населення має пройти через ці комісії. Ті, хто скоював злочин і брав в руки зброю - без варіантів повинні йти разом з російськими військами на територію РФ, або ж їм доведеться нести кримінальну відповідальність за скоєні злочини. А основне населення, яке жило в окупації і не скоювало злочинів - для них ніяких проблем не буде. Комісія амністує цю людину, їй видадуть документи держави України і вона далі продовжить своє життя", - вважає Жданов. 

В іншому, за словами експерта, буде працювати контррозвідка.

"Для нас головне вийти на державний кордон і зміцнити його, щоб унеможливити інші спроби вдертися в Україну. А з внутрішнім порядком, думаю, ми розберемося", - підсумував Жданов. 

Ситуація на Донбасі: головне

Українські захисники почали звільняти Луганську область. 

Як повідомляв УНІАН, 1 жовтня президент України Володимир Зеленський заявив, що в Лимані Донецької області українські військові вже підняли державний прапор, але там ще йдуть бойові дії. Вдень 2 жовтня глава держави заявив, що Лиман повністю зачищений від російських військ.

На думку глави Луганської ОВВА Сергія Гайдая, після Лиману ВСУ звільнять Кремінну. А далі війська можуть рушити в бік "трикутника" міст Сєвєродонецьк, Лисичанськ, Рубіжне.

У Пентагоні відзначили важливість деокупації Лиману. Як повідомив Міністр оборони США Ллойд Остін, місто розташовувалося поперек ліній, які рашисти використовували для перекидання військ і техніки на південь і захід. Відсутність цих маршрутів створить складнощі для ворога.

Як розповів полковник ЗСУ в запасі, військовий льотчик-інструктор Роман Світан, українська розвідка вже успішно заходить до Донецька. Росіяни і місцеві сепаратисти в шоці від нахабства українців.

Вас також можуть зацікавити новини: