У Росії впав літак Іл-76 / скріншот

Представник Головного управління розвідки Міністерства оборони України Андрій Юсов стосовно падіння в Росії літака Іл-76 заявив, що країна-агресор не вперше маніпулює темою військовополонених і досі не надала докази перебування їх на борту.

Про це він сказав в ефірі телемарафону, відповідаючи на запитання щодо того, що на борту російського літака Іл-76, який упав напередодні, начебто перебували українські військовополонені.

"Росія не вперше в дуже цинічний і жорстокий спосіб маніпулює темою військовополонених. І використовує як предмет тиску на Україну, предмет дестабілізації ситуації в Україні, послаблення міжнародної підтримки України. І цього разу ми спостерігаємо знову таку ситуацію", - зауважив представник ГУР.

Юсов нагадав, що Україна вважає за необхідне створити міжнародну комісію та провести міжнародне розслідування із залученням міжнародних експертів-розслідувачів.

"Україна зі свого боку готова надати максимальне сприяння і всю необхідну інформацію, яка в нас наявна, для роботи такої комісії. Чого, на жаль, поки не підтверджує Росія. Ми бачили цю хамську заяву Пєскова про те, що мовляв міжнародна комісія буде розслідувати тільки злочини України. Даруйте, ми говоримо зараз про факт падіння російського військового літака, який за визначенням не мав перевозити українських військовополонених, які знаходяться в російському полоні", - сказав він.

Представник ГУР нагадав, що це військовий літак, озброєний 23-міліметровою гарматою, яка знаходиться в його хвостовій частині, і який перевозив ракети, зокрема для стратегічної авіації.

Відповідаючи на запитання щодо начебто "списків" українських військовополонених на борту літака, які у соцмережі були вкинуті російськими пропагандистами, Юсов вкотре закликав спиратися на офіційні повідомлення та офіційні джерела.

"Попри величезну кількість гучних хамських заяв, звинувачень, власне, жодних доказів за цей час так і не надано. І не показано ключові наслідки, не показано докази цієї трощі і перебування людей на борту. Чим довше ця пауза триває, тим більше питань виникає щодо версії держави-агресора", - наголосив він.

Крім того, на запитання щодо маршруту цього борту і того, що начебто цей Іл-76 залетів у повітряний простір Росії після зльоту в Єгипті, представник ГУР зауважив, що наразі така версія відпрацьовується.

"Але, швидше за все, йдеться все ж про інший борт. Той борт, який, зокрема використовувався і був зафіксований, в тому числі, на летовищі "Енгельс-2", куди постачав ракети авіабазування для стратегічної авіації росіян, які використовуються для ударів по українських мирних об’єктах і цивільній інфраструктурі", - сказав Юсов.

У Росії впал літак Іл-76 - що повідомлялося

Як повідомляв УНІАН, 24 січня у Бєлгородській області Росії впав військовий транспортний літак Іл-76. В Мінборони Росії майже відразу заявили, що на борту літака були українські військовополонені.

Міноборони України заявило, що не може підтвердити, чи причиною падіння літака стала атака Сил оборони.

Водночас ГУР підтвердило, що на цю дату планувався обмін полоненими, який не відбувся. Українська розвідка зауважила, що не має поки достовірної та вичерпної інформації щодо того, хто саме був на борту російського літака.

Військово-політичний оглядач Олександр Коваленко заявив, що викладена російським Міноборони версія про те, що в Іл-76 перебували військовополонені українці, містить в собі цілу низку прогалин.

Він також зауважив, що OSINT-аналітики "підтвердили той факт, що літак Іл-76 був RA-78830, летів до Росії через Єгипет, Саудівську Аравію та Іран, в районі Сирії зник з радарів, а потім з'явився в районі Бєлгорода". Коваленко додав, що це дуже дивний маршрут як для доставки полонених українців, хоча, відомо і те, що цей борт активно брав участь в "іранському експресі".

Вас також можуть зацікавити новини: