Коваленко вказав на прогалини у версії з полоненими в Іл-76 / колаж УНІАН, фото wikipedia.org, кадр з відео

Викладена російським Міністерством оборони версія про те, що в збитому Іл-76 перебували військовополонені українці, містить в собі цілу низку прогалин. Про це заявив військово-політичний оглядач Олександр Коваленко.

Як зазначає аналітик, літак впав у Білгородській області близько 11:00, і перше повідомлення, яке з'явилося в інформаційному просторі РФ, стосувалося того, що Іл-76 збило російське ж ППО. Потім, акцент різко змінився - "стрілки перевели" на протиповітряну оборону ЗСУ. Тоді ж Москва заявила, що на борту були українські полонені, яких везли на обмін.

"Перші кадри, які з'явилися з місця падіння, не демонстрували великої кількості тіл. Згадайте катастрофу МН-17 (в 2014 р. в Донецькій області, коли терористи "ДНР" збили пасажирський літак з 300 людьми на борту – УНІАН) - уламками літака і тілами загиблих було всипане все поле. Або, хоча б, бізнес-джет Євгена Пригожина (керівника ПВК "Вагнер" - УНІАН), набагато меншого розміру і з меншою кількістю пасажирів на борту – перші кадри з місця падіння вже містили рештки пасажирів", — аналізує Коваленко.

Відео дня

Він також стверджує, що перед катастрофою російський Іл-76 не заходив на посадку, а саме злітав з аеропорту Бєлгорода. "Як можна привезти полонених для обміну в Бєлгород, якщо ти його покидаєш?" - акцентує спеціаліст.

Пізніше, на тлі зазначених прогалин, російська пропагандистка Маргарита Сімоньян оприлюднила якийсь список, в якому перераховувалися нібито прізвища загиблих полонених. Однак у ньому містилися дані про українців, яких "обміняли" ще 3 січня.

"Цікаво - OSINT-аналітики підтвердили той факт, що літак Іл-76 був RA-78830, летів до Росії через Єгипет, Саудівську Аравію та Іран, в районі Сирії зник з радарів, а потім з'явився в районі Бєлгорода. Дуже дивний маршрут як для доставки полонених українців, хоча, відомо і те, що даний борт активно брав участь в "іранському експресі", — говорить Коваленко.

Також він звертає увагу на заяви Міноборони РФ про те, що на борту 65 полонених українців супроводжувало всього три конвоїри. Оглядач підкреслює, що це - критично низька чисельність супроводжуючих, що повністю порушує відповідні статути.

Через 5 годин після сьогоднішньої катастрофи з'явилося нове відео з місця падіння.

"Тоді був показаний шматок фюзеляжу з великою кількістю дрібних пошкоджень, що підтвердило збиття ракетою ЗКР (зенітно-керована ракета – УНІАН). Але, знову - таки, навіть 5 годин потому не були показані тіла нібито загиблих українських полонених. Зважаючи на все вищевикладене, версія росіян з військовополоненими на борту ІЛ-76 з кожною хвилиною руйнується як кришталевий замок", — зазначає Коваленко.

У той же час, в контексті з вищесказаним, експерт акцентує на інших дуже тривожних нюансах.

"Вони офіційно заявили, що військовополонені були на борту. Станом на 18:30 жодного речового доказу тому не було пред'явлено, хоча, для російської пропаганди дуже важливо показати правоту їхніх офіційних органів. На цьому тлі виникають побоювання, що російські терористи можуть ці "речові докази" якраз готувати...", - припускає аналітик.

Аварія Іл-76 під Бєлгородом

Як повідомляв УНІАН, сьогодні вранці в РФ в Бєлгородській області впав військовий транспортний літак Іл-76. Російська сторона заявила, що на борту загинуло понад 70 осіб. Майже всі вони - українці, яких готували на обмін. Міноборони України заявило, що наразі не може підтвердити, що причиною падіння Іл-76 стала атака Сил оборони.

Увечері Генштаб ЗСУ заявив, що Збройні Сили України продовжать знищувати військовотранспортні літаки РФ, які доставляють до Бєлгорода ракети для обстрілу Харківської області. Також зазначалося, що зафіксована інтенсивність обстрілів Харківщини російськими окупантами прямо пов'язана зі зростанням кількості військовотранспортних літаків, які останнім часом слідували до аеродрому Бєлгорода.

Головне управління розвідки Міноборони України підтвердило, що на сьогодні планувався обмін полоненими, який не відбувся. У той же час, українська розвідка не має поки достовірної і вичерпної інформації з приводу того, хто саме був на борту російського літака.

Україна виконала всі домовленості для підготовки обміну, російські полонені були вчасно доставлені на обумовлену "точку", де вони перебували в безпеці. Розвідники наголошують, що РФ не інформувала Україну про кількість транспортних засобів, маршрути та форму доставки полонених. 

Вас також можуть зацікавити новини: