Ілюстрація / REUTERS

У Міністерстві оборони України роз'яснили, які заходи передбачає повне припинення вогню на Донбасі.

Про це йдеться в повідомленні на сайті Міноборони.

«На виконання домовленостей, досягнутих в рамках ТКГ 22 липня, керівництвом Збройних Сил України видано наказ про припинення вогню, що передбачає запровадження додаткових заходів щодо посилення режиму припинення вогню, які мають за мету забезпечити дотримання всеохоплюючого, стійкого та безстрокового перемир’я», - йдеться в повідомленні.

Відео дня

Читайте такожНові правила: на Донбасі набули сили нові домовленості про всеосяжне припинення вогню

У Міноборони уточнили, що додаткові заходи передбачають заборону на: наступальні та розвідувально-диверсійні дії; використання будь-яких видів літальних апаратів сторін; застосування вогню, включаючи снайперський; розміщення важкого озброєння в населених пунктах та їх околицях, у першу чергу на об’єктах цивільної інфраструктури, включаючи школи, дитячі садки, лікарні та приміщення, відкриті для громадськості.

«Передбачається ефективне застосування дисциплінарних заходів за порушення режиму припинення вогню та повідомлення про них координатора ТКГ, який повідомляє про це всіх її учасників, а також створення та використання координаційного механізму з реагування на порушення режиму припинення вогню за сприяння СЦКК в чинному складі», - зазначили в МОУ.

У оборонному відомстві зауважили, що, у разі наступальних дій, допускається вогонь у відповідь, однак лише у тому випадку, якщо він відкритий за наказом відповідного керівництва ЗСУ та керівництва збройних формувань ОРДЛО після безуспішної спроби використовувати вищезгаданий координаційний механізм.

Як пояснили у Міноборони, під наступальними діями слід розуміти будь-які спроби змінити позиційне розміщення військ, включаючи додаткове інженерне обладнання позицій або будь-яке просування чи переміщення озброєних осіб в бік противника, в тому числі з метою проведення розвідувальних або диверсійних дій.

«Вищезгадані заходи не можуть бути повністю або частково дезавуйовані ніякими іншими наказами, у тому числі таємними», - наголосили в оборонному відомстві.

Як повідомляв УНІАН, 22 липня учасники Тристоронньої контактної групи (Україна, Росія, ОБСЄ) із врегулювання ситуації на Донбасі дійшли згоди щодо встановлення повного та всеосяжного припинення вогню на лінії розмежування з 27 липня.

Також сторони домовилися про застосування заходів з посилення режиму припинення вогню до повного врегулювання міжнародного збройного конфлікту на території українського Донбасу. Ці заходи погоджені на ТКГ Україною та Росією й підтримані ОБСЄ.

25 липня підрозділи зі складу Об’єднаних сил почали підготовку до встановлення режиму перемир”я. У штабі зауважували, що додатковий контроль за припиненням вогню здійснюватимуть спеціально відряджені українські військовослужбовці, які мають бойовий досвід та безпосередньо займалися профільними питаннями під час участі у миротворчих місіях ООН. У штабі пояснили, що це дозволить не відволікати особовий склад підрозділів Об’єднаних сил від виконання бойових завдань та запобігти ймовірним провокаціям, водночас не позбавить українських воїнів можливості для самозахисту.

За повідомленням штабу ООС, з опівночі 27 липня на лінії розмежування в районі проведення операції Об’єднаних сил діє режим повного та всеосяжного припинення вогню.