Ходжес звинуватив Захід у недостатній підтримці ЗСУ / колаж УНІАН, фото УНІАН, facebook.com/JointForcesCommandAFU

Невдача літнього контрнаступу ЗСУ є провиною західних союзників Києва, а не українського командування чи політичного керівництва. Таку думку висловив колишній командувач військами США в Європі генерал-лейтенант у відставці Бен Ходжес в інтерв’ю Silicon Curtain.

"Звісно ж, я був розчарований тим, що український контрнаступ не призвів до тих результатів, на які ми всі сподівалися і які я прогнозував. Це ми, Захід, зазнали невдачі, а не Україна зазнала невдачі", – переконаний генерал.

Ходжес звинувачує партнерів України в тому, що вони не змогли забезпечити українську армію усім необхідним для такої широкомасштабної операції, зокрема військово-повітряними потужностями і високоточною зброєю для ударів по російських тилах.

Відео дня

Генерал висловив жаль, що невдача контрнаступу пролонгувала війну щонайменше на рік. Але водночас він зауважив, що це далеко не поразка України.

"Росія намагається завоювати Україну із 2014 року, але з усіма своїми можливостями вона досягла контролю лише над 17% території, втративши водночас понад 300 тис. осіб, значну частину озброєнь і домінування флоту в Чорному морі", – нагадав Ходжес і попередив, що події в Конгресі США надихають Кремль продовжувати війну.

Проблема з українським контрнаступом

Як писав УНІАН, експерти називають низку причин об’єктивного та суб’єктивного характеру, які завадили Україні дійти до Азовського моря цього літа.

Так, видання Reuters пише про чотири головні причини: розосередження українських наступальних зусиль на кількох напрямках, ешелонована російська лінія оборони, нестача солдатів та озброєння в Силах оборони, суцільні мінні поля росіян.

За даними Washington Post, керівництво Пентагону також було незадоволене тим, що українська армія вдалася до тактики малих піхотних груп замість тактики маневрового "загальновійськового" бою.

Вас також можуть зацікавити новини: