Контрнаступ почався понад півроку тому, але поставленої мети він не досяг / фото t.me/V_Zelenskiy_official

Російська лінія оборони – наймасштабніша та найбільше укріплена в Європі з часів Другої світової війни – зрештою вистояла під тиском українського контрнаступу. Підсумовуючи результати цієї битви, Reuters називає 4 ключові фактори, які допомогли агресору втримати загарбане.

  1. Розосередження українських наступальних зусиль. Центром українського контрнаступу був Запорізький фронт, а головною метою – вихід до Мелітополя, в результаті чого ЗСУ перерізали б російські лінії постачання до Криму. Але разом з тим українські сили також були задіяні у наступі на флангах Бахмута та в напрямку Бердянська. 
  2. Ешелонована російська лінія оборони. Україна відкладала контрнаступ місяцями, очікуючи надходження обіцяної зброї і завершення підготовки нових бригад, а також плануючи стратегію наступу. За цей час Росія встигла вирити окопи та замінувати стратегічні ділянки фронту. Крім того відкрита рівнинна місцевість на півдні сама собою ускладнювала наступ ЗСУ, позбавляючи українців елементу несподіванки.
  3. Нестача солдатів та озброєння в Силах оборони. Не маючи жодної чисельної переваги, українцям довелося прокладати шлях через багатошарову російську оборону, що складалася із протитанкових перешкод, заплутаної мережі окопів і тунелів, а також стратегічно замаскованих батарей, танків і командних пунктів. Все це супроводжувалося постійним обстрілом російської артилерії. 
  4. Суцільні мінні поля. Попереду своїх військових позицій уздовж фронту російські війська заклали потужну першу лінію оборони: щільний шар протипіхотних і протитанкових мін. Розмінування шляхів через російські мінні поля стало одним із найвитратніших завдань контрнаступу як за часом, так і за людьми та технікою. Розчищення шляхів через міни відбувався під пильним наглядом російських безпілотників, які постійно націлювали артилерію та ударні вертольоти на саперів. 

Літній контрнаступ ЗСУ – останні новини 

Як писав УНІАН, керівництво Пентагону хотіло, щоб українська армія застосувала у контрнаступі зовсім іншу тактику ніж та, до якої ЗСУ звикли за час війни на Донбасі. Від України очікували маневрового "загальновійськового" бою, а замість цього ЗСУ застосували тактику малих піхотних груп.

Однак в Україні скептично поставилися до порад із Вашингтона. Військовий оглядач Олег Жданов зауважив, що американці фактично хотіли, щоб українська армія спробувала реалізувати класичний російський "м’ясний штурм".

Відео дня

Вас також можуть зацікавити новини: