Бєлєсков знаходить багато спільного у політиці Гітлера і Путіна / колаж УНІАН

Ризики повторення великої війни збільшуються, але надійного способу зрозуміти, в якому історичному періоді ми перебуваємо, не існує.

Як заявив науковий співробітник Національного інституту стратегічних досліджень та старший аналітик української громадської організації "Повернись живим" Микола Бєлєсков для "24 каналу", Німеччині знадобилося дві світових війни з глобальною поразкою та окупацією, аби навчитися бути цивілізованою країною, а чи буде такий сценарій у випадку з Росією, коли наші партнери вкрай обережно поводяться, не відомо.

"На жаль, один зі сценаріїв, який ми маємо враховувати, це рецидив великої війни. Хоча є деякі західні колеги, які вважають, що етап веймарського синдрому і нового Гітлера ми вже зараз проходимо. То ж якщо зараз розгромити Росію, у них почнеться те, що було там після 1945-го року в Німеччині, хоча будь-які історичні аналогії – це дуже мінлива тема", - сказав експерт.

Відео дня

Бєлєсков знаходить багато спільного у політиці Гітлера і Путіна. Росіяни, на думку аналітика, можуть після поразки жадати реваншу.

"Тобто є різні сценарії, різні способи подивитися на те, що відбувається. Можна вважати, що, на жаль, якщо не буде такої рішучої української перемоги військовим шляхом, а бойові дії закінчаться миром на нашу користь, у росіян виникнуть ресентимент та реваншизм. Під розповіді про "нас зрадили всередині, встромили ножа в спину", або "якщо ми підготуємося краще, розробимо якийсь більш ефективний метод війни, цього разу вийде". Може й виявитися так, що Росія вже проходить свій версальський чи постверсальський період із Гітлером. Як би цю аналогію не висміювали після подій 2014 року, однак Путін дійсно копіює поведінку Адольфа Гітлера", - додав Бєлєсков.

Росія хоче взяти реванш

Президент України Володимир Зеленський заявив у січні цього року, що Росія готується до реваншу та накопичує сили, але має програти.

Очільник Головного управління розвідки Кирило Буданов припускає, що Росія захоче взяти реванш навіть після перемоги України у війні.

Вас також можуть зацікавити новини: