В Україні триває розв'язана Росією війна / фото 53 ОМБр ім. князя Володимира Мономаха

Російські війська майже по всій лінії фронту немов "щит" розтягнули невидиму стіну електромагнітних імпульсів, "жертвами" яких стають випущені ЗСУ ракети, снаряди і дрони, стверджують журналісти The Telegraph.

"Це рідкісний, але вирішальний приклад російської технологічної переваги у війні, яка поступово схиляється на користь Москви, - пише видання. - Складна мережа радіо-, інфрачервоних і радіолокаційних сигналів, що передається у небо над полем бою, забезпечує російським силам безпрецедентний захист у деяких районах".

Зазначається, що найбільш важливою при цьому всьому, можливо, є здатність Росії протистояти українським безпілотникам, які допомагають у розвідці та нанесенні ударів на великі відстані.

Відео дня

"У них завжди була хороша електронна боротьба з початку повномасштабного вторгнення. Але тепер вона краща, ніж у нас", - зазначив один з військовослужбовців, підрозділ якого регулярно використовує безпілотники Mavic.

"Це стає досить інтенсивним, але нічого високотехнологічного... сила у кількості, а не в якості", - висловив упевненість інший боєць.

Російська РЕБ - контрзаходи ЗСУ

Зазначається, що радіочастоти, використовувані для управління БПЛА "повністю глушаться".

"Деякі дрони падають на підлогу, не уразивши цілі, а інші безконтрольно зависають в повітрі, поки у них не розрядяться батареї... В зонах, більш щільно покритих системами радіоелектронного придушення, українські солдати вживають все більше запобіжних заходів перед запуском дронів", - пише видання.

Основним контрзаходом є перепрограмування безпілотників, що непросто, якщо вони придбані в готовому вигляді або зібрані за допомогою легкодоступних комерційних деталей. Інша тактика - відправити рій безпілотників, оскільки не всі частоти можна заблокувати одночасно. Більш складні контрзаходи, які використовують країни НАТО, здебільшого зараз недоступні для України, стверджують журналісти.

Як писав УНІАН, за словами командувача Сухопутними військами Збройних сил України Олександра Сирського, ситуація на сході залишається складною. РФ застосовує штурмові групи "добровольчого корпусу", які перемістила з південного напрямку. Також задіяний особовий склад морської піхоти Каспійської флотилії.

Вас також можуть зацікавити новини: