Росія прагне виснажити українські запаси ракет Patriot в надії потім знищити батареї / фото twitter.com/oleksiireznikov

Недавній потужний ракетний обстріл України Росією привів до великих руйнувань, але може переслідувати і більш конкретну мету.

Росія, ймовірно, намагається не тільки знищити цілі своїх ударів, а й змусити Україну витратити дорогоцінні боєприпаси для її систем ППО Patriot, повідомляє Business Insider експерт.

Без захисту, яку забезпечують системи Patriot, Росія зможе завдати набагато більшої шкоди, з меншим страхом, що її удари зазнають невдачі.

Відео дня

Час вибрано особливо вдало, оскільки схвалення Конгресом подальшої допомоги може обмежити можливості України отримати більше боєприпасів для Patriot.

Доктор Джейд Макглінн, дослідник російської політики і старший науковий співробітник Центру стратегічних і міжнародних досліджень, заявила, що виснаження запасів ракет Patriot та інших ракет є "явною частиною" російської стратегії.

"Patriot, безумовно, знаходяться в центрі уваги російської пропаганди всередині країни", - зазначила вона. Вона також сказала, що на рішення Росії, ймовірно, вплинули й інші фактори.

Ідею також висловив головний кореспондент The Wall Street Journal з міжнародних справ Ярослав Трофімов.

Він сказав, що Росія прагне виснажити українські запаси ракет Patriot в надії потім знищити батареї, які їх запускають. Їх буде набагато складніше замінити.

Україні передали п'ять ракетних батарей Patriot зі США, Німеччини та Нідерландів. Вони можуть відстежувати 100 цілей на відстані 60 миль, і їм приписують знищення багатьох російських ракет, включаючи модель, яку, за словами Росії, неможливо зупинити, а також російські літаки.

Макглінн сказав, що події в Конгресі пояснюють, чому Росія чекала до кінця грудня, щоб почати свої великі загороджувальні удари.

"Незрозуміло, чому Росія так довго чекала цих ударів по інфраструктурі в порівнянні з минулим роком", - сказала вона, зазначивши, що в 2022 році атаки почалися приблизно в жовтні.

Кейр Джайлс, російський аналітик аналітичного центру Chatham House, був більш скептичним у розмові з Business Insider.

Він сказав, що Росія, ймовірно, проводить ракетну кампанію в свої власні терміни і знає, що "буде обмежена кількість поставок з-за кордону, що б не трапилося, з перекриттям крана США або без нього".

Але він сказав, що відсутність гарантованої підтримки США значно ускладнює ситуацію для України, змушуючи приймати важкі рішення про те, коли використовувати свою оборону.

Patriot для України - деталі

Головнокомандувач Збройних сил України Валерій Залужний підкреслив, Україні потрібно більше систем ППО Patriot для ефективного стримування атак ворога. За його словами, 3 січня Київ врятували від катастрофи саме ці системи.

Північноатлантичний альянс зміцнює "Небесний щит" країн Європейського Союзу 1000 ракетами для ЗРК Patriot.  Сьогодні відповідний підрозділ НАТО уклав контракт на закупівлю згаданої кількості боєголовок за підтримки групи країн-членів ЄС, серед яких згадуються Німеччина, Нідерланди, Румунія та Іспанія. 

Вас також можуть зацікавити новини: