Росія вироджується в пародію на СРСР / фото REUTERS

Росія поступово перетворюється на сталінський СРСР через наполегливе прагнення Володимира Путіна вибудувати пряму паралель між вторгненням РФ в Україну радянсько-німецькою війною в рамках Другої Світової. Про це повідомляє Інститут вивчення війни (ISW).

Аналітики констатують, що путінська ідеологія "Великої Вітчизняної спеціальної військової операції" не тільки відкрила поле для активності явних сталіністів, а й призводить до дрейфу всієї державної системи в бік сталінських практик управління країною.

У цьому контексті згадується заява голови Слідчого комітету Росії Олександра Бастрикіна, який напередодні запропонував провести націоналізацію "основних секторів" економіки, щоб полегшити економічний аспект ведення війни. 

Відео дня

"Путін займається побудовою помилкових історичних паралелей між війною в Україні та Великою Вітчизняною війною Радянського Союзу. Наслідування цих умов на найвищих рівнях російського уряду, ймовірно, продовжить мати внутрішні наслідки, оскільки війна триває і відкриває двері для більшої нормалізації радянської і сталінської практики у всіх гілках влади", – вважають американські аналітики. 

Проблеми в російській економіці

В Росії почали відбирати підприємства у власників, які не справляються з військовими замовленнями. Поки мова йде про тимчасову передачу управління підприємствами в руки держави. Першою відомою жертвою "тимчасової націоналізації" стало підприємство НВО "Ангстрем", яке випускає спеціальні засоби радіозв'язку.

Через падіння доходів і зростання військових витрат у держбюджеті РФ утворилася діра в 3,4 трлн рублів, або $ 44 млрд. прес-секретар президента РФ Дмитро Пєсков заявив, що ситуація з бюджетом "абсолютно контрольована".

Вас також можуть зацікавити новини: