Перед початком параду російський президент Путін виступив з промовою / скріншот

У Москві на Красній площі почався парад перемоги, цього року його вперше транслюють на вуличних цифрових екранах, у вагонах московського метро і навіть у наземному транспорті.

З іноземних лідерів на парад приїхали: Емомалі Рахмон (Таджикистан), Касим-Жомарт Токаєв (Казахстан), Садир Жапаров (Киргизстан), Шавкат Мірзієєв (Узбекистан), Сердар Бердимухамедов (Туркменістан), Нікол Пашинян (Вірменія) і Олександр Лукашенко (Білорусь).

Перед початком параду російський президент Путін виступив з промовою.

"Ми вважаємо, що будь-яка ідеологія переваги огидна, злочинна і смертоносна, але західні еліти як і раніше твердять про свою винятковість", - заявив Путін.

Також він стверджує, що проти "Росії знову розв'язана війна, але країна забезпечить свою безпеку".

"Сьогодні цивілізація знову знаходиться на переломному рубежі. Проти Росії розв'язана справжня війна. Для нас, Росії, немає недружніх як на Заході, так і на Сході. Захід твердить про свою винятковість, провокує конфлікти, сіє ненависть, знищує сімейні цінності, щоб і далі нав'язувати народам свою волю. Але ми перемогли тероризм, впораємося і з цим. Росія хоче бачити майбутнє мирним і стабільним, а будь-яка ідеологія переваги неприпустима", - сказав він.

Також він заявив, що вони пишаються "учасниками СВО", які теж присутні на параді.

"Мета противників Росії - розпад нашої країни. Український народ став заручником державного перевороту і розмінною монетою західних господарів. Битви, вирішальні для долі нашої батьківщини, ставали вітчизняними, народними і священними. Ми пишаємося учасниками спеціальної військової операції, тими, хто бореться на передовій. Немає зараз важливішої справи, ніж ваша бойова робота", - сказав Путін.

Парад 9 травня в Москві - деталі

Раніше повідомлялось, що прем'єр-міністр Вірменії Нікол Пашинян на запрошення президента Росії Володимира Путіна 8 травня приїде з робочим візитом до Москви. 9 травня він візьме участь у заходах на Красній площі. Президент Казахстану Касим-Жомарт Токаєв 8-9 травня здійснить робочий візит до Росії. Президент Таджикистану повинен взяти участь у святкуванні Дня Перемоги в Москві.

До цього була інформація, що в РФ на святкові заходи, приурочені до Дня Перемоги (9 травня), очікується візит тільки одного іноземного лідера - президента Киргизстану Садира Жапарова.