Експерт розповів про проблеми російських окупантів на Луганщині / фото ua.depositphotos.com

Російські окупаційні війська в Луганської області втратили ініціативу, яку навіть не зуміли вибороти. Ворог сконцетрував там "серйозний ударний кулак", який не застосувати було просто неможливо. 

Про це в Telegram розповів військово-політичний оглядач Олександр Коваленко. За його даними, тільки в районі Кремінної у окупантів сконцентрований ресурс підрозділів 331-го і 217-го ПДП 98-ї ВДД, 104, 234 і 237 ДШП, 217 і 331 ПДП і резервної 31-ї ОДШБр.

При цьому Коваленко наголосив, що на Луганському плацдармі в окупаційних військ спостерігається критичний некомплект по техніці, особливо гострий дефіцит по танках, що перевищує 50-60%. Крім того, є нестача ББМ, некомплект в середньому становить 40%, і відсутній пропорційний розподіл БК для артилерії.

Відео дня

"Це стало наслідком того, що накопичивши ресурс, але не почавши активних наступальних дій, російські окупанти регулярно зазнають втрат під вогневим тиском ЗСУ. Зокрема, підрозділи 27-ї ОМСБр в районі Куземівки втратили боєздатність, навіть не перейшовши в повноцінний наступ. Підрозділи 26-го ТП 47-й ТД 1-й ТА в районі Володимирівки зазнали серйозних втрат, а піхотна складова змушена була на низці позицій, утримання яких через відсутність підтримки не було можливим, продемонструвати жест доброї волі", – пояснив експерт.

Виходячи з цього, Коваленко оцінив загрозу наступу окупантів на Куп'янському напрямку. За його словами, лівий берег Оскола стає все більш недосяжним для російських військ. Зараз окупанти не здатні на більше, ніж локального рівня штурмові дії.

"Також захлинувся ривок росіян у напрямку Дворічної, по трасі Р-79. Упершись в лівий берег Оскола, 138-я ОМСБр з доданими БАРСами, яких стали активно кидати в м'ясорубку живими хвилями, дуже швидко розгубила свій потенціал і зараз захлинулася втратами. Фактично, вся лінія Кремінна-Сватове-Троїцьке, або як я її називаю спрощено, лінія Р-66, ослаблена. Ослаблена багатомісячною вогневою обробкою даної зони ЗСУ та відсутністю можливості РОВ (російських окупаційних військ – ред.) проявляти ініціативу та інтенсифікувати бойові дії", – зазначив експерт.

Коваленко згадав свою заяву місячної давності про те, що наступ на Луганщині  в окупантів захлинувся, не розпочавшись, навіть з урахуванням чималого ресурсу по лінії Сватове-Кремінна, що не вичерпав себе.

"Станом на середину березня картина така, що стан потопельника в РОВ підтверджується", – резюмував оглядач. 

Ситуація в Луганській області

У Луганській області тривають бої. 17 березня колишній голова Луганської ОВА Сергій Гайдай розповів, що окупанти намагалися прорвати українську оборону в районі Кремінної та Білогорівки. Однак ці спроби завершилися для ворога втратами.

На тимчасово окупованих територіях Луганської області росіяни продовжують вербувати в'язнів для участі у війні. Йти на фронт закликають у колоніях у Брянці, Алчевську, Перевальську, Хрустальному, Сорокіному та Суходольську.

Крім того, в окупованому Сєвєродонецьку росіяни так і не почали обіцяне "відновлення" зруйнованого ними міста. Людям платять за роботу їжею, а ціни на товари першої необхідності завищені в кілька разів.

Вас також можуть зацікавити новини: