Дрони SkyRanger R70 посилять ЗСУ / скріншот

БПЛА SkyRanger R70, які Канада обіцяє передати Україні, є не просто потужними квадрокоптерами, головне у них - це оснащення та можливості повністю автономної роботи без GPS та зв'язку з оператором. Експерти Defence Express проаналізували можливості квадрокоптера.

Йдеться, що уряд Канади оголосив про надання збройової допомоги Україні розміром у понад 95 млн канадських доларів (близько 70,36 млн доларів США), які пішли на закупівлю та передачу понад 800 безпілотників SkyRanger R70 від Teledyne FLIR.

Згідно з заявою канадського уряду, ці дрони мають вирішальне значення для спостереження та збору розвідувальної інформації, можуть використовуватися для транспортування та доставки вантажів.

Відео дня

"Водночас цінник на SkyRanger R70 доволі значний й орієнтовно мова йде про 87,5 тисяч доларів США за одиницю. Що в умовах коли мова йде про хоч й потужний, але квадрокоптер можливо вимагає додаткового роз'яснення, чому він такий дорогий. Бо аналогічний за потужністю MATRICE 300 RTK з тепловізором можливо без додаткових складностей купити вдвічі дешевше", - пояснюють фахівці.

Зазначається, що SkyRanger R70 може знаходитись у повітрі до близько години. Основну його вартість складає не ціна самого дрона, а корисного навантаження для нього та програмні можливості. Наприклад, Teledyne FLIR декларує інтеграцію у SkyRanger R70 машинного зору, включно не лише із супроводженням об'єктів, а їхнім автоматичним розпізнанням та визначенням координат та швидкості.

Також до дрона інтегровані програмні рішення, які дозволяють йому виконувати задачі автономно - взагалі без зв'язку з оператором, та орієнтуватися на місцевості без сигналів супутникової навігації.

"Щодо корисного навантаження у вигляді камери, то все ж таки мова йде про Teledyne FLIR, головною продукцією якого якраз і є тепловізійні системи. Й під SkyRanger R70 зокрема пропонується підвіс StormCaster-T з дійсно потужним високоякісним тепловізором", - йдеться у повідомленні.

За даними Defence Express, SkyRanger R70 може, як відігравати роль вантажного транспортного дрона, так й комплектуватися іншими камерами й іншим корисним навантаженням, включно з контейнерами РХБЗ (радіаційний хімічний та біологічний захист).

"Тобто мова йде про дещо більше за дрон, про безпілотну багатофункціональну платформу з широким використанням сучасних програмних рішень, які дозволяють йому працювати взагалі без зв'язку з оператором та без GPS, що вкрай важливо в умовах РЕБ", - наголошують автори публікації.

Бойові дрони SkyRanger R70 для України - що відомо

Нагадаємо, Канада передасть Україні понад 800 багатофункціональних безпілотних літальних апаратів SkyRanger R70 компанії Teledyne FLIR. Очікується, що вони допоможуть українським операторам розпізнавати людей, транспортні засоби та будь-які джерела тепла на великій відстані, особливо в умовах темряви й поганої погоди.

Зараз Канада працює з Україною над планом навчання і графіком постачання, які повинні початися вже цієї весни. БПЛА закуплять коштом військової допомоги Україні у розмірі 500 мільйонів доларів, про яку оголосив прем'єр-міністр Джастін Трюдо під час свого візиту до Києва минулого літа.

Вас також можуть зацікавити новини: