Росія отримала Starlink через ОАЕ / фото ua.depositphotos.com

Росіяни отримали доступ до супутникового зв'язку Starlink через ОАЕ. В цьому не має сумнівів військовий аналітик Олег Жданов. В інтерв’ю "Телеграфу" він заявив, що це несе ризики погіршення ситуації на фронті.

"Вже зараз у наших хлопців на терміналах падає швидкість, але це не єдина проблема. Наявність інтернету на полі бою, особливо на "нулі", дає можливість поліпшити систему військового управління, інформованість військ, передачу розвідданих та інше. Для ворога це дуже великий плюс", – зазначив експерт.

За його словами, позиція Ілона Маска більш лояльна до РФ, аніж до України. За бажання, компанія SpaceX може обмежувати доступ кожного окремого терміналу до загальної системи зв'язку.

Відео дня

"Частково ми захищені від цього тим, що частину комплектів нам постачає Пентагон. Його установки заблоковані від втручання і навіть сама SpaceX не має можливості впливати на їх працездатність. Щодо роботи інших, можуть виникати нюанси", – додав військовий аналітик.

Starlink у російських військ

У лютому ЗМІ почали публікувати інформацію, що російська армія почала використовувати термінали Starlink. Дану інформацію підтвердило Головне управління розвідки Міністерства оборони України.

Водночас у SpaceX заявили, що не ведуть жодних справ із російським урядом або його військовими. У відповідь на електронний лист SpaceX не надала коментаря, але поставила посилання на свою заяву через допис на X.

Вас також можуть зацікавити новини: