За рік дії режиму «тиші» на Донбасі вдвічі зменшилась кількість смертей українських військових / фото Степанов Анатолій / УНІАН

Українська делегація для участі у Тристоронній контактній групі повідомила, що за рік дії режиму "тиші" на Донбасі вдвічі зменшилась кількість смертей українських військових та втричі зменшилась кількість обстрілів в порівнянні з періодом з липня 2019 до липня 2020 років.

Про це йдеться у повідомленні на Facebook-сторінці української делегації у ТКГ.

"Рік тому вступив у дію режим припинення вогню. Попри численні порушення з російського боку, результати дії режиму припинення вогню очевидні: у два рази менше смертей українських військовослужбовців, втричі менше поранених, майже втричі менше обстрілів, у порівнянні з періодом з липня 2019 до липня 2020 років", - йдеться в повідомленні.

У ТКГ зазначили, що саме завдяки тому, що Україна дотримується слова, став можливий саміт Кримської платформи. Адже за рік наша країна побудувала репутацію відповідальної держави.

Читайте такожОкупанти обстріляли позиції ЗСУ на Донбасі: семеро військових отримали поранення і травми

"Усе це було сплачено високою ціною. Українська делегація дякує кожному військовослужбовцю, хто у складних умовах виконує свій військовий обов'язок", – сказали у ТКГ.

Режим "тиші" на Донбасі

22 липня 2020 року учасники Тристоронньої контактної групи (Україна, Росія, ОБСЄ) з урегулювання ситуації на Донбасі дійшли згоди про встановлення повного та всеосяжного режиму припинення вогню на лінії розмежування з 27 липня 2020 року.

Проте бойовики майже щодня відкривають вогонь у сторону позицій Збройних сил України. Ба більше, окупанти навіть обстрілюють житлові райони та будинки.

Зазначається, що з 27 липня 2019 року до 26 липня 2020 року збройні формування РФ 4 тис. 257 разів здійснювали обстріли, 88 українських військовослужбовців загинуло, 494 – отримали поранення.

За час дії режиму припинення вогню з 27 липня 2020 року до 27 липня 2021 року зафіксовано 1 тис. 995 обстрілів, загинуло 45 військовослужбовців, 163 - отримали поранення (дані штабу ООС).