Місія ООН зафіксувала страту росіянами 32 українських полонених протягом зими / колаж УНІАН, фото REUTERS

За три місяці зими російські окупанти стратили 32-ох українських військовополонених. Це більше, ніж за будь-який попередній період.

Про це йдеться у звіті Моніторингової місії ООН з прав людини в Україні, який оприлюднили 26 березня. Він описує ситуацію з правами людини в Україні у період із 1 грудня 2023 року до 29 лютого 2024 року. 

"Протягом звітного періоду УВКПЛ отримало повідомлення про страту щонайменше 32 нещодавно захоплених українських військовополонених у 12 окремих інцидентах. УВКПЛ підтвердило три з цих інцидентів, у яких російські військовослужбовці стратили сімох українських військовослужбовців, які вийшли з бою", – йдеться у звіті. 

Крім того, експерти опитали 60 українських військових, які нещодавно були звільнені з полону. Більшість з них зазнала сексуального насильства. Також мали місце погрози зґвалтування та кастрації, побиття або застосування електрошоку до геніталій та неодноразове примусове оголення, зокрема під час допитів та перевірок на наявність татуювань.

Вбивство українських полонених росіянами

Російські окупанти всупереч міжнародному праву страчують українських полонених, катують їх та утримують у жахливих умовах. Тільки за зиму в інформаційне поле потрапило кілька повідомлень про страту бійців Сил оборони, зокрема на сході. Так, на позиції "Зеніт" в Авдіївці росіяни розстріляли українських військових. При чому через відповідні організації було домовлено, що їх візьмуть у полон, нададуть допомогу, а потім – обміняють. 

Також відомо про розстріл українських воїнів в районі Бахмута. Злочин було скоєно 24 лютого – на кадрах, знятих з безпілотника, чітко видно, що захисники виходили з піднятими руками і не становили загрози.

Уповноважений Верховної Ради України з прав людини Дмитро Лубінець наголошував, що випадків розстрілу окупантами українських полонених набагато більше, ніж кажуть публічно.

Вас також можуть зацікавити новини: