Республіканці тримають у заручниках допомогу США для України / фото president.gov.ua

Республіканці тримають в заручниках нову допомогу США Україні, сподіваючись добитися політичних перемог, поки Київ веде екзистенційну боротьбу з Росією. І поки час для укладення угоди закінчується, Білий дім, Україна і експерти б'ють на сполох, стверджуючи, що якщо допомога вичерпається, Україна програє війну.

Видання Business Insider пише, що експерти висловили стурбованість щодо утримування в заручниках допомоги США для України, підкресливши серйозність ситуації.

"Якщо Захід скоротить допомогу Україні, Росія переможе", - сказав Business Insider Джордж Баррос, провідний експерт з конфліктів, керівник групи геопросторової розвідки і аналітик по Росії в Інституті вивчення війни.

Відео дня

У той час як група країн-партнерів, що складається в основному з членів НАТО, вносить свій внесок в допомогу Україні, США направляють левову частку допомоги і часто відіграють провідну роль. Однак підтримка Києва серед усіх країн-партнерів значно знизилася з серпня 2023 року, згідно з даними трекера підтримки України Кільського Інституту світової економіки.

"З серпня по жовтень 2023 року обсяг новоствореної допомоги досяг нового мінімуму - майже 90% падіння порівняно з тим же періодом 2022 року. Зараз Україна все більше покладається на основну групу донорів, таких як США, Німеччина, країни Північної та Східної Європи, які продовжують обіцяти і надавати як фінансову допомогу, так і важливе озброєння, наприклад, винищувачі F-16", - пише інститут в недавньому звіті.

Наразі Україна і Росія знаходяться в нестабільній патовій ситуації. Обидві сторони вже кілька місяців ведуть війну на виснаження, вимагаючи достатньої кількості живої сили, боєприпасів і ресурсів, щоб продовжувати наступати. Україна як і раніше сильно поступається. Їй не вистачає живої сили, вогневої сили і грошей, щоб продовжувати наступати в потрібному темпі, але вона тримається, часто вибиваючись з сил, як це було з самого початку війни. Але немає ніяких гарантій, що так буде продовжуватися і далі без додаткової підтримки.

Оскільки контрнаступ України добігає кінця, а заявлені цілі не досягнуті, виникають питання про те, що їй знадобиться, щоб продовжувати боротьбу до зими.

"Позиційна війна на Україні - це не стабільний глухий кут. Вона не є результатом фундаментальних реалій сучасної війни, які можуть бути змінені тільки технологічною або тактичною революцією, як, наприклад, патова ситуація в Першій світовій війні. Вона також не заснована на постійному паритеті військового потенціалу між Росією і Україною, який збережеться на невизначений термін незалежно від підтримки Києва з боку Заходу", - пояснив Баррос.

Нинішня ситуація викликана обмеженнями з обох сторін: Захід сам обмежує свої можливості по відправці військ на Україну, а президент Росії Володимир Путін не наважується повністю задіяти російську промисловість і суспільство у військових діях.

"Таким чином, нинішній баланс, по суті, вкрай нестійкий і може бути легко зрушити в будь - яку сторону рішеннями, прийнятими на Заході", - зазначив експерт.

Допомога США Україні - останні новини

Міністр фінансів США Джанет Йеллен заявила, що Штати будуть відповідальні за поразку України, якщо Конгрес не схвалить запит Адміністрації президента Джо Байдена. 

При цьому Білий дім екстрено звернувся до Конгресу з проханням надати допомогу Україні. Директор Офісу менеджменту і бюджету США Шаланда Янг направила Конгресу терміновий лист, в якому зазначила, що ресурси для військової підтримки України в США повністю закінчаться до кінця календарного року.

Вас також можуть зацікавити новини: