У Росії все частіше відбувається "бавовна" на НПЗ / скріншот

Військовий експерт Роман Світан вважає, що за вибухами на російських нафтопереробних заводах (НПЗ) можуть стояти російські легіони. На допомогу ЗСУ могли прийти "бойові буряти".

"Перед наступом нам треба випалити всі паливоприймачі і виробничі потужності з вироблення палива. Це дуже важливо. Справа в тому, що паливо – це кров будь-якої армії. Немає палива – армія стає купою зелених чоловічків практично без нічого, максимум – з армійським запасом боєприпасів, який закінчується за тиждень. А після цього вже не зелені чоловічки переодягаються в джинс і стають синіми чоловічками – доведеться бігти. І ось один з ланцюжків постачання палива – це Кримський міст і (територія) до і після нього. Залізницею через Кримський міст заходить паливо з Краснодарського краю, з Кубані, і цей ланцюжок тягнеться мало не з Каспію", – пояснив Світан в інтерв'ю Пітеру Залмаєву.

Експерт зазначив, що з деяких виробничих потужностей, де видобувають нафту, паливо йде через нафтопереробні заводи і перекидається в цистерни.

"Після цього нафта залізничними цистернами перевозиться до Криму, а далі рухається до російської армії в Криму, на Херсонщині та Запоріжжі. Тому ми почали наступ з підриву нафтоприймача в Севастопольській бухті і закінчуємо підготовку до наступальних дій, добираючись до нафтопереробних заводів на території Росії", – розповів Світан.

Він підкреслив, що НПЗ є легітимними військовими цілями, якщо вони виробляють паливо для військової машини. А ці заводи якраз в цьому логістичному ланцюжку і знаходяться.

"Але на території Росії, наскільки я розумію, працюють всілякі легіони. Один з цих легіонів працює в тому числі і безпілотниками. Легіони росіян знаходять цілі, працюють в якості коригувальників вогню і керують самими процесами. На даний момент, припустимо, легіон "Вільна Бурятія" – це ті бойові буряти, які ще з 2014 року у нас залишилися і не захотіли по обміну потрапляти, з танкістів перекваліфікувалися, припустимо, на пілотів безпілотників. Ось вони працюють в тому числі і по НПЗ. Досить таки завзятий народ, він до Москви дістав – швидше за все, це теж їхня робота. Ось, бойові буряти на відмінно відпрацювали цю мету в тому числі", – сказав Світан.

Водночас експерт вважає, що це далеко не останні випадки. За його словами, є ще кілька напрямків, за якими можуть працювати "бойові буряти".

"Я думаю, буде збільшуватися такого роду знищення по ще одному ланцюжку в районі Ростова. Є ще один логістичний ланцюжок, по якому може йти паливо. Правда, не зовсім з залізниці, а в основному автомобільним транспортом. Ще один напрямок – на той же Бєлгород, там через Валуйки заходить паливо в бік Куп'янська, в сторону Сватового, на Кремінну. Тому, я думаю, бойові буряти побачать ще один напрямок", – резюмував Світан.

"Бавовна" в Росії: останні новини

У ніч на 31 травня в Росії на Кубані спалахнув нафтопереробний завод – пожежа виникла на території Афіпського НПЗ. Водночас у Бєлгородській області заявили про "обстріл". 

Крім того, за повідомленнями росЗМІ, в Краснодарському краї РФ знову стався вибух на Ільському нафтопереробному заводі. Це вже другий випадок на території цього НПЗ за тиждень. В Росії заявили про атаку.

Вас також можуть зацікавити новини: