Україна нарощує виробництво зброї / фото ukroboronprom.com.ua

Україна прагне забезпечити себе власною зброєю для війни з Росією, але на це потрібен час, якого може не бути, пише The New York Times.

Зазначається, що через два роки після широкомасштабного вторгнення збільшення обсягів виробництва зброї в Україні сигналізує про потенційний бум.

Зокрема, зазначається, що коли РФ вторглася в Україну два роки тому, в арсеналі українських збройних сил була лише одна артилерійська гармата "Богдана":

Відео дня

"Тим не менш, ця єдина зброя, побудована в Україні в 2018 році і здатна стріляти патронами калібру НАТО, виявилася настільки ефективною в перші дні війни, що її розвозили на поля битв по всій країні... Тепер збройна промисловість України щомісяця виробляє вісім САУ "Богдана"

Також зазначається, що нарощування відбувається у вирішальний момент.

"Широко поширена думка, що Україні необхідно відновити свою вітчизняну оборонну промисловість, щоб її збройним силам не довелося довгі роки покладатися на Захід, який часом не наважувався надіслати складні системи озброєнь, включно із засобами ППО, танками і далекобійними ракетами. Ще невідомо, чи вдасться це зробити вчасно, щоб змінити траєкторію війни", - йдеться в публікації.

Але українські військові інженери вже продемонстрували дивовижну майстерність в оснащенні старих систем озброєння більш сучасною вогневою міццю; тільки за останній рік українські оборонні підприємства побудували втричі більше бронетехніки, ніж до війни, і вчетверо збільшили виробництво протитанкових ракет, пише NYT.

Згідно з аналізом військового бюджету України до 2030 року розвідувальної фірми Janes, цьогоріч фінансування досліджень і розробок збільшиться у вісім разів - до $1,3 млрд із $162 млн. Військові закупівлі у 2023 році підскочили до прогнозованого 20-річного максимуму - майже 10 мільярдів доларів порівняно з довоєнним показником приблизно в 1 мільярд доларів на рік.

Деякі види зброї складніше виробляти в Україні, ніж інші. До їх числа входять 155-міліметрові артилерійські снаряди, які гостро необхідні на полі бою, але залежать від імпортної сировини і ліцензійних прав західних виробників або урядів. Нещодавно було оголошено, що вітчизняне виробництво 155-міліметрових снарядів "на підході", але не уточнювалося, коли саме.

Тим часом європейські політичні лідери, які занепокоєні ослабленням американської підтримки, і керівники оборонних підприємств, які бачать нові ринкові можливості, просувають своє військове виробництво в Україні, зазначається в статті. Водночас, за словами українських і американських чиновників, жоден великий американський виробник зброї не оголосив про плани відкрити виробничі лінії в Україні.

Виробництво боєприпасів для ЗСУ - що повідомлялося

В Інституті вивчення війни зазначали, що США вживають заходів для подвоєння внутрішнього виробництва артилерійських снарядів для підтримки України.

У Bloomberg розповідали про нову домовленість між Штатами та Туреччиною, яка зараз на стадії обговорення. Американці хочуть придбати турецьку вибухівку, щоб збільшити виробництво американських артилерійських снарядів.

Зокрема, Пентагон уклав контракт з американською оборонною компанією General Dynamics Ordnance and Tactical Systems на будівництво трьох виробничих ліній металевих деталей 155-мм артилерійських снарядів у Техасі з турецькими субпідрядниками.

Вас також можуть зацікавити новини: