Українська армія досі на "голодному пайку" / фото twitter/Міноборони Британії

На поставку основної кількості західних озброєнь, про які було оголошено у квітні, піде близько двох місяців. За цей час Україна може втратити певні території, заявив в ефірі телемарафону співзасновник та виконавчий директор Українського центру безпеки та співпраці Дмитро Жмайло.

"Налагодження нашої логістики з постачання на фронт зброї від партнерів потребуватиме часу, можливо місяць-два. А перші результати від отримання зброї від західних союзників ми зможемо побачити лише наприкінці року. Від цього багато що залежить", - сказав Жмайло.

Він підкреслив, що в цій ситуації, коли партії зброї лише надходять, наше військово-політичне керівництво змушене обирати між втратою території і втратою життя військовослужбовців. Водночас зараз наші сили роблять все, щоб не було великих проривів фронту. 

Відео дня

"Скоріше за все, не можна говорити, що лінія фронту буде прорвана. Але чи можлива в майбутньому втрата нових територій? Так, вони можливі. Тому що зараз нам необхідно накопичити боєприпаси, резерви і найголовніше, зберегти життя наших військовслужбовців… Станом на зараз росіяни дійсно мають ініціативу і наступальний потенціал. Але серйозних проривів чи захоплень величезних територій ми, скоріш за все, не побачимо. Тому що наша лінія оборони досить грамотно побудована", - зауважив Жмайло.

За його словами, росіяни можуть захопити якісь невеликі населені пункти, але те завдання, яке ставиться наразі перед військовим командуванням РФ щодо здобуття великих знакових перемог – цього вони поки що не можуть досягнути.

"Але травень і червень для нас ще будуть дуже і дуже важкими, і дуже критичними. Тому для нас просто життєвонеобхідно зараз встояти і стабілізувати нашу лінію оборони", - сказав він.

За словами Жмайла, якщо темпи надходження західного озброєння будуть високими, якщо союзники будуть виконувати усі взяті на себе зобов’язання, то ми зможемо, якщо витримаємо ці два місяці, десь в середині літа стабілізувати лінію фронту.

"І десь на осінь, на кінець року ми зможемо перехоплювати ініціативу і по-троху руйнувати цю налагоджену  логістику росіян і мати реальні перемоги на фронті", - припускає він.

На думку аналітика, Росія буде й надалі "завалювати" нас трупами своїх бійців, бо її потенціалу з нинішніми темпами втрат вистачить ще 1-1,5 роки - поки не закінчаться люди. Це у випадку, якщо в самій Росії не станеться ще один бунт, як торік.

"Якщо не буде техніки, вони просто озброять стрілецькою зброєю нові порції свого "гарматного м’яса" і будуть їх кидати в бій. Росія вже поставила максимум на цю війну. І вони назад не відступлять. Тому вони будуть класти, класти, класти до тих пір, поки або не впаде російський режим, або поки просто не закінчаться люди", - переконаний Жмайло.

Він підкреслив, що росіяни дійсно йдуть ва-банк і для цього все викорстовують, в них немає жодних "червоних ліній". 

Ситуація на фронті: останні новини

Як писав УНІАН, ворог зменшив активність на фронті і його наступ призупинено. За словами офіцера 59-ї ОМПБр Сергія Цехоцького, загалом тактика у ворога залишається незмінною – руйнують все, що бачуть на своєму шляху.

Такоож ми розповідали, що суперечки в українських окопах гальмує гасло: "Пішли нищити русню".

Вас також можуть зацікавити новини: