Аналітик розповів про плани контрнаступу / фото 121-ї окремої бригади територіальної оборони

Перехід в контрнаступ Сил оборони України залежить від допомоги наших міжнародних партнерів.

Про це сказав військово-політичний оглядач Олександр Коваленко в ефірі телемарафону. Він зазначив, що якщо говорити  про контрнаступальні дії, то треба розуміти, що ці плани завжди є в Генштабі. "Вони завжди розробляються, вдосконалюються. В залежності від ситуації вони можуть змінювати деякі аспекти. Але контрнаступ завжди є основною метою Сил оборони України", -  наголосив Коваленко.  

Він додав, що за роки повномасштабної війни більша частина наших дій оборонного типу. "Тому розглядаємо контрнаступ як перспективу, яка залежить від багатьох факторів і серед цих факторів дуже важливим є елемент допомоги міжнародного суспільства. Якщо ми будемо мати достатньо допомоги, як це, наприклад, було в першій половині 2023 року, особливо від США. Якщо США повернеться "до родини" в питаннях допомоги, то, безумовно, це буде значний стимул для формування ресурсу для контрнаступальних дій", - наголосив Коваленко.

Відео дня

При цьому він зазначив, що слід розуміти, що росіяни після так званих виборів президента розпочнууть більш інтенсивні мобілізаційні дії, які повинні будуть вирішити питання їхнього дефіциту людського ресурсу. "Для того, щоб по всій лінії боєзіткнення в значно більшій кількості локацій та значно більш потужніше здійснювати наступальні дії їм треба мобілізувати значно більше ресурсу. Цим вони займуться після виборів – це кінець весни- початок літав і десь приблизно на середину літа – кінець літа в них буде ресурс", - зазначає експерт.

Коваленко наголосив, що допомога Україні дуже потрібна і вона мала б надійти ще вчора. Він зазначив, що не може спрогнозувати коли така допомога може надійти від США до України. "Це вперше в історії США, коли окремо взята політична сила намагається домінувати не на внутрішньо-політичній арені, а навіть паразитувати на інтересах державного рівня. Це унікальна ситуація і дуже важко прогнозувати її подальший розвиток", - наголосив експерт.

Війна в Україні: новини

Видання The Wall Street Journal  пише, що Україна вступає у нову фазу війни з Росією, де головне - це копати. Війська ЗСУ, призначені для виконання бойових завдань, змушені рити окопи в очікуванні масштабного наступу, до якого можуть вдатися окупанти цієї весни.

Зазначається, що наразі війська РФ атакують українські позиції в кількох точках вздовж 600-мильної лінії фронту, намагаючись "отримати все" від своєї першої "великої" перемоги в Авдіївці. При цьому Москва розуміє, що українським підрозділам не вистачає солдатів і боєприпасів, але Київ "готується": землі західніше Авдіївки майорять екскаваторами - фронт вже більше схожий на будівельний майданчик.

Вас також можуть зацікавити новини: