Михайло Боцюрків нагадав американцям про ціну, яку платить Україна / колаж УНІАН, фото УНІАН, wikipedia.org

Захід, та особливо республіканці у Конгресі США, мають звернути увагу, що війна в Україні вимірюєтьтся не лише кількістю використаних ракет і снарядів, але й кількістю загиблих та покалічених солдатів. Про це пише аналітик із глобальних питань, старший науковий співробітник Атлантичної ради (Вашингтон) Михайло Боцюрків в авторській колонці для CNN.

"Тут, в Україні, втрати настільки значні, що вони торкаються майже кожної родини, сприяючи почуттю втоми, яке накрило країну, як холодна снігова ковдра. Настав час Заходу визнати людську ціну війни – не лише смерті, але й поранення, переміщення та розрив соціальної тканини, спричинений масовими переміщеннями", – пише він.

Аналітик зазначає, що Личаківський цвинтар у Львові та інші кладовища в Україні "тріщать по швах" і чиновники змушені виділяти площі для нових могил. 

Відео дня

"Декілька людей розповідали мені, що маленькі села навколо Львова повністю збідніли на чоловіків. Хвиля бійців-добровольців, які заполонили центри вербування на початку війни, майже зникла. Це змушує мене задуматися: хто залишиться, якщо буде запроваджено масову мобілізацію, окрім тих, хто загинув, назавжди виведений із ладу через поранення, втік за кордон або заплатив  чиновникам за те, щоб їхні імена зникли зі списків призовників?" – пише Боцюрків.

Аналітик дорікає не лише республіканцям Конгресу, які блокують виділення нової військової допомоги Україні, але й Джо Байдену, який "погано переконував американський народ" у необхідності цієї допомоги. Боцюрків акцентує, що наслідки будуть тяжкими для всього світу, якщо США залишать Україну на поталу Росії.

"Зв’язування рук Україні в цій боротьбі Давида з Голіафом призведе до жахливих витрат, які набагато перевищують суми, сплачені Вашингтоном з початку повномасштабного вторгнення Росії два роки тому. Для США відмовитися від України зараз, як хочуть зробити деякі законодавці-республіканці, означає відмовитися від самої Америки та того, що вона відстоює. Багато в чому це теж війна Америки – за винятком того, що в ній воюють і гинуть українці", – пише аналітик.

Війна в Україні: втрати сторін

Як писав УНІАН, днями президент Володимир Зеленський вперше від кінця 2022 року озвучив актуальні цифри щодо людських втрат ЗСУ у війні з Росією. За його словами, загинули близько 31 тисячі українських військовослужбовців. Кількість поранених, полонених та зниклих безвісти він не назвав.

У той же час, за словами президента, втрати Росії перевищують українські у 5 разів. За словами Зеленського, Росія втратила убитими близько 180 тисяч солдатів, ще близько 500 тисяч отримали поранення.

Вас також можуть зацікавити новини: