Військові РФ деморалізовані / фото REUTERS

Через майже півроку після вторгнення Росії в Україну кількість тих, хто відмовляється брати участь у бойових діях, зростає. Згідно з підрахунками російського видання "Верстка", 1800 російських військових вже відмовилися воювати на території України. Командування будь-якими способами намагається повернути їх на фронт, вдаючись до морального й фізичного тиску.

Як йдеться в сюжеті проекту FreeДом, брак їжі, озброєння, нескінченні бойові втрати, абсолютно недружня зустріч з боку українців підштовхують військових до рішення піти з армії.

З відмовниками в російській армії особливо не церемоняться, просто відправляють в ізолятор. З початку липня російських військових, які відмовилися воювати в Україні, стали звозити в так званий центр відмовників в місті Брянка Луганської області. Там на солдатів тиснули, вимагали повертатися в стрій, їх охороняли бойовики ПВК "Вагнера".

Російський 33-річний десантник Павло Філантьєв став відомим після того, як покинув фронт й опублікував автобіографічну повість "ZOV". Він брав участь у штурмі Херсона, різко критикував російське армійське командування і називав вторгнення в Україну безглуздим і злочинним, писав про мародерство і брак знеболювального у польових госпіталях. Сьогодні Філантьєв залишив Росію.

"Питання у досить поганих умовах, в тому числі для особового складу, і відсутність ротації. І бездарне командування, яке фактично посилає в "м'ясорубку" значні людські маси", - говорить адвокат Микола Полозов.

Про те, що російські військові повністю деморалізовані, говорять і в українському Генштабі ЗСУ.

Сьогодні примусова мобілізація проходить в "ЛДНР", а також в анексованому Криму, розповідає Полозов. Крім того, російська влада вдається до так званої гібридної мобілізації, фактично вона рекрутує з депресивних регіонів РФ людей, обіцяючи їм досить великі виплати.

Раніше у своїй доповіді Інститут вивчення війни припустив, що в Кремлі цілеспрямовано знищують бригаду, що зганьбилася на весь світ своїми мародерствами і вбивствами - чим менше живих свідків, тим менше тих, хто буде давати свідчення у військових злочинах.

Вас також можуть зацікавити новини: