Генерал Маломуж пояснив, як Україні вдається масово збивати літаки РФ / колаж УНІАН, фото ua.depositphotos.com, скріншот

Протягом останніх кількох днів українські військові збили вже 15 літаків російських окупаційних військ. За цим показником криється комплексна робота, наголосив генерал армії у відставці та колишній керівник Служби зовнішньої розвідки Микола Маломуж.

В ефірі "24 каналу" він зауважив, що ворог поки зберігає перевагу в повітрі – Росія ще має понад три сотні літаків різних типів. За його словами, вони постійно завдають ударів не лише по "нулю", під загрозою і прифронтові населені пункти. 

"Тому було розроблено системну тактику виведення з ладу та завдання ударів по російські авіації. Для цього залучені новітні комплексні заходи: насамперед радіолокаційні системи, системи раннього виявлення та попередження, ППО, системи відволікання РЛС Росії, а також літаки, які ідентифікують ракети. Хтось говорить "Patriot частково почав стріляти" або "NASAMS дуже потужно працює". Але тут працюють якраз новітні системи", – пояснив генерал.

Відео дня

Маломуж додав, що йдеться про виявлення пусків або зльотів реактивних літаків, їхні траєкторії, системи наведення, дезорієнтації й ураження. Він наголосив, що раніше Україна не могла так ефективно виявляти зльоти ворожих літаків. Крім того, був обмежений час для виявлення траєкторій. На додачу, пілот РФ міг визначити, що є система наведення на літак, та проводив антиракетні маневри.

"Тепер це все ми нейтралізували. Льотчик цього не бачить та не відчуває. А починає відчувати, коли вже безпосередньо завдається удар ракетою", – резюмував генерал Маломуж.

Збиття літаків РФ

2 березня українські військові збили черговий Су-34 російських окупаційних військ. Таким чином, за останній час знищено вже 15 ворожих літаків, а саме: Су-34, Су-35 та літак ДРЛВ А-50.

Із цієї кількості 12 одиниць – саме літаки Су-34. Примітно, що це біля 10% від їхньої кількості станом на 2021 рік.

Начальник прес-служби оперативно-стратегічного угруповання військ "Хортиця" Ілля Євлаш зауважив, що попри велику кількість знищених за останні дні літаків, Росія повністю не припиняє використовувати свою тактичну авіацію.

Вас також можуть зацікавити новини: