Зеленський наголосив, що Україна продовжує розвиток інституцій за європейськими стандартами / фото president.gov.ua

Президент України Володимир Зеленський розповів про п'ять ключових причин затягування війни з РФ й віддалення миру.

Зеленський у зверненні до учасників засідання Європейської ради наголосив: якщо у співпраці України та Європи не буде зволікань чи стагнації, якщо спільні зусилля будуть рішучо спрямовані на українську перемогу, то перемога буде вже цього року.

"Що швидше ми з вами спільно діємо, то більше життів рятуємо", – зауважив Зеленський.

Відео дня

Водночас президент назвав п'ять ключових небезпек, які віддаляють Україну та Європу від завершення війни й досягнення миру.

Зокрема, це зволікання з постачанням українській армії далекобійних ракет і сучасних літаків, зволікання з ухваленням нових жорстких санкційних пакетів, зволікання з реалізацією української формули миру та організацією "саміту миру", зволікання з інтеграцією України до Європейського Союзу.

"Можемо організувати саміт в одній зі світових столиць – в одній із європейських столиць. Хіба це не додасть глобальної сили Європі? Точно додасть", – заявив він.

У контексті євроінтеграційних перспектив Зеленський наголосив, що, навіть попри російську агресію, Україна продовжує розвиток інституцій за європейськими стандартами.

"Результати очевидні: ми вистояли у війні, наші інституції діють попри все, фінансова система, банки, усі державні послуги, соціальна сфера. І критично важливо, щоб не було затягування у зближенні України та Євросоюзу. Це важливо і для захисту України, і для захисту європейської системи. Це відповідає об'єктивній потребі посилювати Європу постійно, бо лише постійне посилення гарантує незмінну стійкість", – зазначив президент.

Він заявив, що Україна готова до рішення про початок уже цього року переговорів щодо членства у Євросоюзі.

Президент наголосив, що війна вчить лідерів того, що чесність у відносинах між союзниками гарантує перемогу.

"Я чесно відзначив п'ять ключових небезпек, п'ять причин затягування цієї війни та віддалення миру. Маємо зробити все, щоб затягування не було. І справді можемо це зробити. Європа вміє бути рішучою. Я знаю, що ви вмієте цінувати час. Хай кожна зустріч, кожна дискусія, кожен день нашої спільної роботи наближає повернення миру й звільнення нашої землі та всієї Європи від російського зла. Якщо Європа зволікатиме, зло може встигнути перегрупуватись і налаштуватися на роки війни. У ваших силах не допустити цього. У наших із вами спільних силах звільнити Україну від російської агресії вже цього року", – констатував Зеленський.

Війна в Україні - останні новини

Сили спеціальних операцій знищили на Донецькому напрямку ворожий радіолокаційний комплекс розвідки і контролю стрільби 1Л220 "Зоопарк-2".

Щомісяця українські захисники вбивають до 25 тисяч російських окупантів, розповів радник Головнокомандувача ЗСУ, американський офіцер Ден Райс.

У Головному управлінні розвідки Міністерства оборони України зазначають, що про новий великий наступ з боку Росії не йдеться.