За словами Дикого, у росіян фронтової авіації десь близько 300 машин / фото wikimedia.org

Ветеран війни з Росією, колишній командир взводу батальйону "Айдар" Євген Дикий відповів, чи впливає психологічно на російських пілотів знищення російської авіації.

Про це він сказав в ефірі "24 каналу", відповідаючи на запитання, наскільки психологічний фактор страху через знищення українськими військами російських винищувачів здатен зупинити російських пілотів.

"Зупиняє, ще й як зупиняє… Згадайте, скільки разів вам доводилося повідомляти, що по Сумській області черговий раз вдарили КАБами. А потім один раз погастролював наш мандрівний Patriot десь під кордоном Брянської області, чотири машини за день завалив, і згадайте, коли ви востаннє повідомляли про КАБи на Сумщині", - зауважив Дикий.

Відео дня

Наразі ж, зазначив він, цей "мандрівний Patriot" почав "гастролювати" в Донецькій області. "Сім машин на минулий тиждень. Це в середньому одна машина на день", - розповів екс-командир.

"У росіян фронтової авіації десь близько 300 машин. Це ще при тому, ми насправді не знаємо, скільки у них нормальних екіпажів. Судячи з того, що на обмінах полоненими вони саме за кожного пілота готові віддавати ледь не до сотні наших бійців, якраз досвідчених пілотів у них значно менше, аніж машин", - сказав Дикий.

Він додав, що "300 машин" - це, здавалося б, дуже багато, і це "в рази більше, ніж у нас".

"Але якщо втрачати в середньому по машині в день, то вся російська авіація зникне менше, ніж за рік. Тому так, цей фактор дуже впливає", - зауважив ветеран.

Збиття російських літаків - деталі

23 лютого українські бійці збили російський літак дальнього радіолокаційного стеження А-50 над Азовським морем. Зазначалося, що у збитому А-50 загинув весь екіпаж - п'ять майорів, три капітани, прапорщик та лейтенант.

Військово-політичний оглядач Олександр Коваленко вважає, що Збройні сили України видавлюють російську авіацію з повітряного простору України так само, як російський флот видавили з північно-західного Чорномор'я, а потім і зовсім змусили тікати з окупованого Севастополя.

Коваленко зауважив, що загалом унікальність ситуації полягає в тому, що в сучасній історії воєн та конфліктів знищення літаків ДРЛО не фіксувалося і в тиловому повітряному просторі це практично неможливо. Але Росія вже двічі з початку року втрачає ці літаки у своєму тилу.

Вас також можуть зацікавити новини: