Нинішнього фінансування вистачає лише на ремонт радянської техніки / фото УНІАН

Україна має в наступне десятиліття направити до 23 мільярдів доларів на повне переозброєння армії, щоб вона змогла виконати всі завдання із забезпечення національної безпеки і оборони.

Читайте такожУкраїнський ВПК практично позбувся залежності від російських комплектуючих - Порошенко

Про це на прес-конференції заявив заступник директора Інституту світової політики по науці Микола Белесков.

Відео дня

"Для повного переозброєння Збройних Сил України для того, щоб вони могли виконати всі завдання по забезпеченню національної безпеки і оборони, Україна має в наступне десятиліття витратити 20-23 мільярда доларів", - сказав він.

За словами Белескова, цьогорічне фінансування із державного бюджету може гарантувати лише реалізацію невеликих точкових проектів або ремонт техніки, що дісталася в спадок від СРСР, тому потрібно збільшити витрати на переозброєння на суму, що становить 1,5-1,7% валового внутрішнього продукту.

"Тобто, 1,5% ВВП – це 2 мільярди доларів, а 1,7% ВВП – 2,26 мільярда доларів. Як раз за десять років це буде 20-23 мільярда доларів", - сказав він.

За словами експерта, щонайменше половина з необхідною на технічне переоснащення армії суми піде на оновлення парку бойової авіації. Якщо взяти приклад Словаччини, яка купує американські винищувачі F-16, то купівля ста одиниць такої техніки разом з обслуговуванням та необхідними боєприпасами коштуватиме 13 мільярдів доларів.

Крім того, ще близько 3 мільярдів доларів необхідно на нову систему протиповітряної оборони, а оновлення флоту буде коштувати щонайменше 2,5 мільярда доларів.

Також не потрібно забувати про переоснащення Сухопутних військ – навіть модернізація парку бронетехніки обійдеться у велику суму, підкреслив експерт.

Як повідомляв УНІАН, видатки, передбачені на виконання державного оборонного замовлення в частині закупівлі озброєння та військової техніки, в 2019 році можуть зрости до 25 мільярдів гривень, хоча поки планується, що ця сума становитиме близько 21 мільярда гривень, як у 2018 році.