F-35B можуть бути списані раніше терміну / фото flickr.com/24874528@N04

Новітні американські винищувачі п'ятого покоління укороченого зльоту й вертикальної посадки F-35B Lightning II можуть бути списані зі служби значно раніше, ніж планувалося при їх постановці на озброєння.

Як пише видання Aviation Week, перші F-35B Lightning II можуть почати списувати вже до 2026 року.

До цього моменту, згідно з планами, літаки налітають понад 2,1 тисячі годин. При цьому у проектній документації передбачалося, що кожен винищувач буде в змозі налітати не менше восьми тисяч годин.

Відео дня

Читайте такожNational Interest: Ізраїльські F-35 легко впораються з російськими С-300

Це пов'язано з тим, що до ранніх проектних винищувачів пред'являлися більш скромні експлуатаційні вимоги. Зараз у США розробляють план модернізації ранніх літаків до проектного рівня - в іншому випадку дорогі машини доведеться списати зі служби.

Сімейство малопомітних багатофункціональних винищувачів п'ятого покоління F-35 Lightning II розроблене і випускається з 2001 року американською корпорацією Lockheed Martin. Винищувач представлений в трьох варіантах: A (для військово-повітряних сил), B (з укороченим зльотом і вертикальною посадкою) і C (палубний).

Раніше УНІАН повідомляв, що американська компанія Lockheed Martin отримала контракт Пентагону на поставку 255 багатофункціональних винищувачів-бомбардувальників F-35.