Фінансові вкладення в оборону будуть "рекордними" / фото Zaxid.net

Влада Польщі має намір вкласти майже 50 млрд доларів у модернізацію своїх збройних сил.

Відповідний план був опублікований у четвер, 28 лютого, на сайті уряду країни, пише DW.

Фінансові вкладення в оборону названі в ньому "рекордними".

Відео дня

"Це, безумовно, великий виклик, але також шанс на розвиток оборонних можливостей польської армії", - заявив польський міністр оборони Маріуш Блащак, який підписав план модернізації.

"Ми рішуче і ефективно змінимо вигляд польської армії, оснастимо її сучасною технікою. Збільшення особового складу - це також мета, яку я поставив перед собою", - цитує міністра сайт уряду. За словами Блащака, план враховує актуальні проблеми, що стоять перед Польщею, включаючи "зміцнення східного флангу" країни, що є і "зміцненням східного флангу НАТО". Він також передбачає закупівлю 32 літаків новітніх поколінь .

Читайте такожУ Польщі перекинувся мікроавтобус з військовими США

48,9 мільярда доларів, які передбачає план, будуть витрачені вже до 2026 року, однак "потреби армії набагато вище", попередив міністр оборони.

На початку лютого з'явилося повідомлення, що Польща придбає у США 20 високомобільних ракетно-артилерійських систем HIMARS і амуніцію на суму 414 млн доларів. В кінці листопада 2018 року Управління військового співробітництва Міноборони США повідомило, що Держдепартамент прийняв рішення схвалити продаж Польщі 20 високомобільних ракетно-артилерійських систем HIMARS M142 та іншого обладнання. Угода здійснюється відповідно до зусиль Вашингтона щодо забезпечення ключових союзників у Східній Європі сучасними системами озброєнь і не змінить баланс сил в регіоні, відзначило відомство.