Ілюстрація / REUTERS

Військово-повітряні сили США найближчим часом можуть отримати нову версію легендарного стратегічного бомбардувальника B-52. Нова модель буде мати назву B-52J і вона замінить на службі старі восьмимоторні літаки, які американські військові отримали ще в часи Холодної війни.

Як пише National Interest, нова модель бомбардувальника буде мати низку дрібних модифікацій і одну «ключову». Про це журнал Air Force дізнався від генерала Хіта Коллінза, який керує програмою ВПС з питань винищувачів і бомбардувальників.

Читайте такожУ США провели успішні випробування гіперзвукових бойових блоків

Відео дня

B-52 отримає нові ефективні двигуни. І це вже буде досить серйозною зміною, щоб змінити назву моделі літака. Однак, це не всі оновлення. Бомбардувальник також отримає нові цифрові системи, засоби зв’язку, нове озброєння і радар, а також низку інших покращень.

За словами Коллінза, Командування повітряних сил також розглядає можливість скорочення кількості екіпажу B-52. Тому що деякі системи озброєнь, які раніше вимагали втручання офіцера, тепер можуть бути повністю автономними. Втім, поки жодних рішень ухвалено не було.

Якщо план ВПС США з оновлення B-52 буде втілено без затримок і змін, бомбардувальник буде мати всі шанси досягти сторіччя на службі. Щоб зберегти бомбардувальники в бойовому стані, їх оснастять більш ефективними двигунами, які буде легше обслуговувати. Очікується, що вони окупляться вже через 10 років.

Читайте такожНайдорожчий американський авіаносець і винищувачі F-35 виявилися несумісними

У 2018 році ВПС США оголосили, що вони «спишуть» 62 бомбардувальники B-1B, випущених у 1980-х роках, а також 20 новіших стелс-бомбардувальників B-2 не пізніше 2040 року. А B-52J продовжать службу навіть після цього терміну поряд з сотнею нових B-21.

У 2018 році ВПС США оцінили переобладнання B-52 включно з побудовою нових двигунів для них в 32 мільярди доларів. У 2011-2016 роках обслуговування цих бомбардувальників обходилося Вашингтону в 1,2 мільярда доларів щорічно. Однак, більш ефективні двигуни можуть заощадити американським військовим 10 мільярдів доларів у 2040-х роках. Всього ВПС потрібні 608 двигунів – по вісім для кожного нового B-52J.