Ердоган поскаржився, що держави, які вже мають ядерну зброю, чинять активний тиск на інших / фото УНІАН

Президент Туреччини Реджеп Ердоган назвав "неприйнятною" ситуацію, коли Туреччина та інші країни не мають права мати ракети з ядерними боєголовками.

Як пише Радіо Свобода, на виступі в турецькому місті Сівас перед прихильниками правлячої партії Ердоган поскаржився, що держави, які вже мають ядерну зброю, чинять активний тиск на інших з тим, щоб не допустити набуття ними військових ядерних технологій.

Читайте такожСША дозволить Туреччині повернутися в програму F-35, якщо та відмовиться від російських С-400

Відео дня

Згадавши ракети з ядерними боєголовками, президент Туреччини сказав (переклад агентства Reuters), що така ситуація "неприйнятна" для нього, однак не уточнив, чи збирається Анкара купувати або розробляти бойові ядерні технології.

Туреччина підписала Договір про нерозповсюдження ядерної зброї в 1980 році, а також підписала Договір про всеосяжну заборону ядерних випробувань у1996 році.

Ердоган згадав Ізраїль, до якого, за його словами, "ніхто не може доторкнутися", тому що він володіє ядерною зброєю. Ізраїль ніколи не підтверджував або відкидав наявність у нього ядерної зброї, але на думку багатьох спостерігачів Ізраїль має в своєму розпорядженні значні ядерні арсенали.

Заяви Ердогана прозвучали на тлі напруженості між Анкарою і Вашингтоном у зв'язку із закупівлею Туреччиною російських зенітно-ракетних комплексів С-400. У відповідь США пригрозили санкціями, однак Ердоган заявив, що російське озброєння йому потрібно для оборонних цілей і що він готовий розглянути варіанти закупівель схожих американських систем ПРО, якщо вони будуть запропоновані на аналогічних умовах.

Туреччина давно стверджує, що їй терміново потрібні системи протиповітряної оборони для протидії загрозі безпеці через громадянську війну в сусідній Сирії.