В Україні в незареєстрованому обігу нараховано від 3 до 5 мільйонів одиниць вогнепальної зброї / УНІАН

Група депутатів парламентської фракції "Слуга народу" пропонує Раді створити єдиний державний реєстр цивільної зброї.

Законопроект № 1222 зареєстрований на сайті парламенту.

Читайте такожПольща закупить американські Javelin

Відео дня

Автори законодавчої ініціативи пояснюють, що у країнах, де обіг зброї врегульовано законодавчо, офіційно зареєстровану зброю використовують при вчиненні умисних вбивств менш ніж у 0,001% випадках.

В Україні в незареєстрованому обігу перебуває від 3 до 5 мільйонів одиниць вогнепальної зброї, цитують законотворці швейцарську організацію, додаючи, що через війну на Донбасі в Україну потрапило від 700 до 800 тисяч одиниць зброї.

"Попри таку кількість зброї в обігу, ці правовідносини в країні досі не врегульовані жодним законом. Усі питання, пов’язані з обігом цивільної зброї, вирішуються виключно підзаконними нормативними актами МВС України та інших міністерств і відомств", – йдеться у пояснювальній записці.

Депутати також вказують, що, лібералізуючи обіг короткоствольної вогнепальної зброї, проект посилює відповідальність за її незаконне використання, а також регламентує обіг пневматичної зброї, яка на сьогодні є у вільному доступі.

Законопроектом, зокрема, передбачено поняття права власності на зброю, класифікація цивільної вогнепальної зброї, обмеження права на цивільну зброю і боєприпаси, тимчасове ввезення/ вивезення зброї й боєприпасів.

Як повідомляв УНІАН, у Липецькій області РФ два багатоцільові винищувачі-бомбардувальники Су-34 зіткнулися в ході тренувального польоту.