Із бронекатера зняли фрагменти броні, залишки осколків від снарядів / facebook.com/GeneralStaff.ua

Командувач Військово-морських сил Збройних сил України адмірал Ігор Воронченко повідомив про завершення балістичної експертизи одного із повернутих Росією в листопаді 2019 року українських військових кораблів - малого броньованого артилерійського катера «Бердянськ».

Читайте такожМайбутній корабель ВМС України вийшов у Чорне море в Одесі (фото)

У коментарі Радіо Свобода Воронченко уточнив, що це той катер, який зазнав обстрілу російськими військовими під час захоплення українських кораблів у Керченській протоці у 2018 році.

Відео дня

За словами командувача ВМС, із «Бердянська» зняли фрагменти броні, залишки осколків від снарядів, що є доказами «агресивних і протиправних дій Росії».

«Інший МБАК (малий броньований артилерійський катер «Нікополь» – УНІАН) та буксир «Яни Капу» зможемо відремонтувати власними силами. Незабаром кораблі будуть на судноремонтному заводі», – додав адмірал.

Як повідомляв УНІАН, 25 листопада 2018 року Росія заблокувала проходження в Керченську протоку буксиру «Яни Капу» і катерам «Бердянськ» і «Нікополь», які здійснювали плановий перехід з Одеси до Маріуполя. При виході з Керченської протоки російські кораблі відкрили прицільний вогонь по українських кораблях, які вже поверталися до Одеси, так і не отримавши інформації про можливість проходження через протоку.

Окупанти захопили в полон 24 українських військовослужбовців, трьох з яких було поранено, і звинуватили в незаконному перетині кордону РФ.

7 вересня 2019 року моряки повернулися додому в рамках обміну між Україною і Росією утримуваними особами.

18 листопада РФ повернула Україні захоплені буксир «Яни Капу» і катери «Бердянськ» і «Нікополь». 20 листопада кораблі прибули в порт Очакова.

Командувач ВМС України адмірал Воронченко заявив, що росіяни «угробили» українські судна, зняли навіть «плафони, розетки й унітази».