Парламент ратифікував договір з Францією про закупівлю 20 сучасних катерів / фото УНІАН

Верховна Рада ухвалила урядовий закон про ратифікацію Рамкового договору між урядом України та урядом Франції щодо офіційної підтримки посилення морської безпеки та охорони України (№ 0025).

Як передає кореспондент УНІАН, за це рішення проголосували 261 народний депутат із 360, зареєстрованих в сесійній залі.

Законом передбачено ратифікувати Рамковий договір, вчинений 19 листопада 2019 року в Парижі, який набирає чинності з дати отримання останнього письмового повідомлення, переданого дипломатичними каналами, про завершення кожною стороною внутрішньодержавних процедур, необхідних для набрання чинності цим договором.

Відео дня

У тексті міжнародного договору сказано, що французька сторона надає позичальнику офіційну підтримку на основі умов угоди ОЕСР (угода ОЕСР щодо офіційно підтримуваних експортних кредитів), призначеної для фінансування проекту.

Проектом є державний інвестиційний проект закупівлі 20 катерів морської безпеки та охорони морських кордонів, що поставляються без озброєння покупцю, сприяючи зміцненню морської безпеки та охорони України.

Читайте такожСША планують передати Україні ще кілька катерів типу Island у 2021 році

Відповідно до умов угоди OEСР, офіційна підтримка становитиме щонайбільше 85% від загальної суми контракту. Покупець має сплатити не менше 15% від загальної суми контракту шляхом попередньої оплати.

Сума офіційної підтримки не перевищує 116 млн 29 тис. 250 євро і фінансує для реалізації проекту придбання у Франції французьких товарів, робіт та послуг на суму, яка становить не менше 50% від загальної суми контракту, а також придбання українських або іноземних товарів, робіт та послуг у межах 50% від загальної суми контракту, причому за виконання контрактів з українськими або іноземними постачальниками товарів, робіт та послуг несе відповідальність французький постачальник, і за умови, що витрати, пов’язані з придбанням українських товарів, робіт і послуг, не перевищують 30% від загальної суми контракту, відповідно до угоди ОЕСР.

На сьогодні в Україні 100% кораблів та катерів усіх рангів (за винятком одного катера 1-го рангу), 50% малих катерів перевищили встановлені терміни експлуатації майже удвічі, основні види озброєння і технічних засобів, які забезпечують технічну готовність корабельно-катерного складу морально і фізично застаріли.

Передбачається закупівля для потреб Державної прикордонної служби України 20 сучасних, обладнаних засобами висвітлення надводної обстановки та передачі даних, катерів морської безпеки та охорони морських кордонів за рахунок кредитних коштів, що надаються за казначейською позикою Департаменту інституційної діяльності Французької Республіки та банківською позикою за дорученням французької сторони.

Як повідомляв УНІАН, Франція виготовить та поставить Україні до 2023 року 20 надсучасних патрульних кораблів довжиною 32 метри.

Кораблі призначені для охорони державного кордону на воді, операцій спостереження, нагляду й контролю, пошуково-рятувальних операцій та протидії диверсійно-розвідувальних груп.