НАТО не володіє забороненою зброєю, заявив Столтенберг / REUTERS

НАТО активізує свої зусилля в області розробки заходів захисту від біологічної зброї.

Про це повідомив генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг в інтерв'ю dpa, передає DW.

Дане рішення прийнято в світлі нинішньої пандемії. Новий коронавірус не був створений в лабораторних умовах, проте він демонструє небезпеки, пов'язані з можливим використанням біологічних бойових агентів, зазначив генсек.

Відео дня

"Ця зброя, як і хімічна зброя, заборонена міжнародним правом. Однак ми повинні бути готові до його використання, тому що ми знаємо, що воно все ще існує", - підкреслив Столтенберг.

Ця зброя може бути застосована не тільки державними суб'єктами, а й терористами. Голова Альянсу вказав, що для запобігання можливій загрозі НАТО вже працює над поліпшенням обміну розвідданими з партнерами.

Єнс Столтенберг не виключив, що у відповідь на масштабний напад із застосуванням біозброї, яке може спричинити сотні тисяч смертей, може послідувати удар із задіянням звичайного або ядерного озброєнь.

Читайте такожМіноборони РФ похизувалося на виставці забороненою зброєю (відео)

"НАТО не володіє забороненою зброєю, однак у нас є повний спектр можливостей для належного реагування", - вказав він.

Так, стаття 5 Північноатлантичного договору про те, що збройний напад на одну або на кілька країн НАТО в Європі або Північній Америці "буде розглядатися як напад на них в цілому", дозволить альянсу вдатися до цих можливостей, попередив генсек.

Вас також можуть зацікавити новини