Точка У / Міністерство оборони РФ

У п'ятницю, 8 квітня, окупанти вдарили по залізничному вокзалу Краматорська ракетою "Точка-У". Точна кількість жертв ще невідома, але попередньо в результаті попадання снаряда вже 30 загиблих, ще близько 100 людей отримали поранення різного ступеня тяжкості.

Оперативно-тактичний ракетний комплекс "Точка" був розроблений у СРСР у 60-70-х роках для знищення важливих об’єктів противника на віддалені близько 100 км від лінії фронту.

Попри свій вік, він досі знаходиться на озброєнні Збройних Сил України та, як виявилось, армії РФ, яка офіційно повідомила про його списання у 2019 році, але використовує його зараз у війні проти України. Судячи з усього, через брак значно сучасніших та небезпечніших "Іскандерів".

Відео дня

Точка-У: характеристики

За своїми можливостями "Точка" і її модернізована в 80-і роки версія "Точка-У" вже далека від зброї XXI століття. Дальність стрільби "Точка-У" досягає 120 км, а точність, за різними джерелами, становить від ±50 до ±250 метрів.

Точка У / Міністерство оборони РФ

Але, за радянською традицією, низька точність компенсується потужністю бойової частини, вага якої становить близько 500 кг. Якщо не брати у розрахунок так звані "спеціальні  БЧ" з ядерними чи хімічними зарядами, то найбільш небезпечними є касетна боєголовка "Точки-У". Вона здатна "розкидати" на площі до 7 гектарів (це 15 футбольних полів) 50 окремих суб-боєприпасів, кожен з власною 1,5-кг осколково-фугасною бойовою частиною.

Радіус ураження "Точка-У"

Також у "Точки-У" є звичайна осколково-фугасна бойова частина, яка містить 162,5 кг вибухівки та 14,5 тисяч уламків. Через те, що вона вибухає у повітрі забезпечується ураження цілей на площі до 3-х гектар (трохи більше футбольного поля).

Водночас сучасні зенітні ракетні комплекси дозволяють вчасно помічати старт ракети "Точки-У", відстежувати її під час польоту по балістичній траєкторії, а головне - перехоплювати. На руку нашим захисникам грає і той факт, що в армії РФ ці комплекси були переведені "у резерв". Тобто на відміну від ЗСУ, не проходили регулярний технічний огляд, а були "розконсервовані" та кинуті у бій. В результаті - вірогідність технічної несправності збільшилась у рази.

Точка У / Міністерство оборони РФ

Також, в умовах активного українського руху опору на території, яка опинилась під противником, самі пускові "Точки-У" перетворились на зручну ціль для наших спецпризначенців. Бо для того, щоб "працювати" з території РФ чи Білорусі їм бракує дальності. Тому на них Збройні Сили України вже оголосили "сафарі" та закликали українців повідомляти про переміщення та дислокацію "Точок-У" противника.

Розрізнити ж "Точку-У" доволі легко завдяки вкрай незвичному шасі з колісною формулою 6x6. Проте не варто очікувати, що на марші з пускової буде "стирчати" ракета, так ці машини йдуть лише на параді. А в реальності ця машина буде виглядати наступним чином:

Точка У / Фото Міністерство оборони РФ

А на пусковій позиції "Точки-У", за правилами, має бути добре замаскована. До речі між отриманням команди на розгортання та стартом ракети проходить не менше 16 хвилин.