Знищення арктичного ЗРК "Тор" / скріншот

Нещодавно мережу облетіло відео, як українські військові знищили російський арктичний ЗРК "Тор-М2". Журналіст та військовий кореспондент 1+1 Андрій Цаплієнко прокоментував цей епізод російсько-української війни.

"Це відео свідчить про симптоми. Уявіть собі, техніка, яка не була створена для українських умов, а для арктичних, а її женуть сюди. Вона коштує шалені 25 мільйонів доларів!" - каже він.

Журналіст додав, що таких зенітно-ракетних комплексів у Росії два десятки максимум. Те, що арктичний ЗРК опинився на українському фронті, свідчить про дві речі, каже Цаплієнко:

  • вони дійсно збирають з усієї Росії все, що є, й женуть до України;
  • росіяни вже самі не вірять в маячню, що на них хтось має намір наступати, оголюють "арктичний фронт".

"Тор-М2" було знищено воїнами легендарної 406-ї окремої артилерійської бригади ВМСУ. Саме ця бригада потопила крейсер "Москва". Арктичний зенітно-ракетний комплекс був знищений високоточним снарядом M982 Excalibur фактично з першого пострілу.

Арктичні ЗРК "Тор-М2ДТ" в Україні 

Інформація про те, що російські окупанти почали використовувати на українському фронті ЗРК "Тор-М2ДТ", з'явилася у грудні 2022-го року. Цей комплекс адаптований для використання в умовах арктичного клімату. 

Російська пропаганда каже, що арктичний "Тор" може працювати за температур до -50 градусів. Він нібито може уражати цілі на дальності від 1 до 12 км, та на висоті від 10 м до 10 км.

Вас також можуть зацікавити новини: