Боєголовки "були поспішно модифіковані погано підігнаними один до одного шарами з десятків дрібних металевих осколків" / фото mil.in.ua

Іран модифікує ударні дрони-камікадзе Shahed-131, які Росія використовує для ударів по українській цивільній інфраструктурі, повідомляє CNN з посиланням на висновки розслідування CAR.

Дослідивши уламки нерозірваного "Шахеда", яким Росія цілилася по Одесі в жовтні 2022 року, британська Conflict Armament Research разом з українськими військовими помітили, що його боєголовка була модифікована.

На їхню думку, боєголовки "були поспішно модифіковані погано підігнаними один до одного шарами з десятків дрібних металевих осколків, які під час удару розлітаються по великому радіусу".

Відео дня

Conflict Armament Research

Крім осколків, по колу бойової частини розташовані ще 18 дрібніших "зарядів", які під час розплавлення вибуховою хвилею здатні пробивати броню і створювати своєрідний вибуховий ефект "на 360 градусів".

Накопичення цих елементів істотно збільшує здатність боєголовки знищувати такі цілі як: електростанції, розподільні мережі, лінії електропередач і великі потужні трансформатори. Вони також значно ускладнюють ремонтні роботи, йдеться в матеріалі CNN.

Разом з тим боєголовки, призначені для бойових цілей, таких як танки або артилерійські знаряддя, можуть мати іншу конструкцію - з лобовим кумулятивним зарядом.

Бойова частина, досліджена CAR, має радіальний кумулятивний ефект, що може призвести до більшої площі ураження.

Іранські дрони на війні проти України - що відомо

Улітку 2022 року стало відомо про передачу Тегераном партії свої дронів-камікадзе для сил Росії.

З 10 жовтня окупанти почали застосовувати іранські БПЛА по критичній інфраструктурі України, нерідко уламки дронів падали на житлові будинки.

Останнім часом російські терористи все частіше комбінують пуски ракет і дронів по Україні, щоб виснажити і вирахувати ППО.

Вас також можуть зацікавити новини: