Дрону MQ-9 Reaper знайдуть заміну / U. S. Air Force Photo

Військово-повітряні сили США стали до пошуку нового БПЛА, який має прийти на зміну дрону MQ-9 Reaper компанії General Atomics Aeronautical Systems, який активно застосовується сьогодні.

Читайте такожАмериканський флот випробував бойовий лазер для боротьби з дрона (відео)

Як повідомляє FlightGlobal, ВПС хочуть отримати нові безпілотники до 2030 року. Зараз чиновники займаються вивченням ринку для пошуку БПЛА середніх висот, який буде придатний як для розвідки та спостереження, так і для нанесення повітряних ударів.

Відео дня

MQ-9 почав експлуатуватися військами у 2007 році, і активно використовувався в операціях на Близькому Сході. Апарат здатний проводити в повітрі до 27 годин, що зробило його придатним засобом для нанесення повітряних ударів по комбатантах, які взяли за правило змішуватися з населенням. Дрон може «дочекатися» вдалого моменту для нанесення удару, уникаючи жертв серед цивільних.

Проте, БПЛА вразливий для зенітних ракетних комплексів. По мірі того, як США переходить до суперництва з більш розвиненими в технічному плані супротивниками (Китай і Росія), можливостей MQ-9 стає недостатньо.

У ВПС очікують, що дрон нового покоління буде заснований на передових технологіях (ШІ, машинне навчання тощо), а також володіти високою автономністю. Війська хочуть отримати новий безпілотник вже у 2030 році.

Раніше Військово-повітряні сили США оголосили тендер в рамках програми Skyborg, спрямований на розробку штучного інтелекту для безпілотних літальних апаратів.