Ці ракети здатні "обдурювати" ППО ворога / фото Вікіпедія

Крилаті ракети Storm Shadow, які Британія таємно поставила Україні і навіть підтвердила цю передачу, здатні "обманювати" ППО противника завдяки низьковисотному польоту, розповів експерт Defense Express Валерій Рябих у коментарі виданню "NV" (матеріал з обмеженим доступом). 

Він зауважив, що розмови довкола передачі ЗСУ саме цих ракет тривали щонайменше з осені 2022-го. Тоді обговорювали, зокрема, їхню адаптацію під літаки Су-25, що вже є на озброєнні ВПС України.

"Ракета, по суті справи, програмується на землі. Для того, щоб вона уразила ціль, її треба підняти в повітря і направити в напрямку цієї цілі. Решту зробить сама ракета", - зазначив Рябих.

Відео дня

Крім вміння обходити ППО ворога, Storm Shadow також є захищеною від дій різноманітних радіоелектронних систем придушення противника.

На відміну від напівсліпих російських терористичних ракет, вона є високоточною ракетою. "І крім того, що політ цієї ракети забезпечується інерціальною системою, системою наведення по GPS, на кінцевій ділянці траєкторії захисний ковпак ракети скидається і в дію вступає вже оптична головка, яка дозволяє ідентифікувати цілі безпосередньо при підльоті ракети", - зауважив експерт. 

За його словами, буде достатньо всього кількох Storm Shadow, щоб уразити Кримський міст: "Цьому сприяє вага унітарної головної бойової частини, яка може нести до 450 кг вибухової речовини. Звісно, що подібний удар дозволяє знищувати більшість з захищених об'єктів противника".

Storm Shadow в Україні - що відомо

11 травня 2023 року міністр оборони Великої Британії Бен Воллес підтвердив передачу Україні далекобійних крилатих ракет Storm Shadow з анонсованою дальністю не менш як 250 км.

Воллес підкреслив, що ракети будуть застосовуватися проти ворога лише по "суверенній території України", що є фактично дипломатичним "маневром" для ударів по Криму, адже Захід не визнає його "російським".

Водночас ще кілька днів тому в мережі з'явилась інформація тільки про наміри Лондона закупити певну кількість далекобійних ракет для України. З цією метою Британія шукала відповідні компанії.

У Путіна вже відреагували на поставку Україні далекобійної зброї, що ще у перші місяці повномасштабного вторгнення було для РФ "червоними лініями". "Це вимагатиме адекватної відповіді від наших військових, які, звісно, з військової точки зору будуть ухвалювати відповідні рішення на цьому тлі", - відповів Дмитро Пєсков у коментарі пропагандистам 11 травня. 

Україна вже давно просила союзників поставити далекобійні засоби ураження для звільнення Криму і ударів по військових об'єктах в самій Росії. Вашингтон же у відповідь зауважував, що застосування таких видів озброєння може призвести до нової ескалації бойових дій.

Також останнім часом помітно почастішали розмови про передачу Україні F-16, після того, як сили ППО показали майстерність у застосуванні передових Patriot у боротьбі з російськими балістичними ракетами.

Вас також можуть зацікавити новини: