Ядерний арсенал РФ може виявитися міфом / фото ua.depositphotos.com

Російський арсенал ядерної зброї може виявитися непридатним до використання через неналежне технічне обслуговування ядерних боєзарядів і ракет-носіїв. Про це заявив військовий експерт Олег Жданов, відповідаючи на запитання глядачів у YouTube.

Жданов пояснив, що плутонієві заряди для ядерної зброї потрібно періодично оновлювати, оскільки у плутонію досить короткий період напіврозпаду.

"Уранові заряди можуть довше перебувати на зберіганні. Але сьогодні ніхто не може впевнено сказати, наскільки вони технічно справні і придатні", – заявив Жданов.

Він зазначив, що у випадку зі звичайними боєприпасами для перевірки їхньої придатності робиться контрольний відстріл невеликої партії. Однак з ядерною зброєю цей метод не застосовується. 

Окреме питання - наскільки Росія дотримується нормативних умов зберігання ядерних пристроїв.

"Враховуючи, як в Росії можуть поцупити гроші, то умови зберігання можуть бути вкрай негативними", – пояснює експерт.

Російські ядерні погрози

Володимир Путін періодично нагадує світу про наявність у Росії ядерної зброї. При цьому російські чиновники рангом нижче, наприклад Дмитро Медведєв, висловлюються більш прямо – без натяків погрожують ядерною зброєю.

Днями з'явилася інформація від норвезької розвідки, що Росія вперше з часів Холодної війни вивела в море надводні кораблі з ядерною зброєю на борту.

Проте, в Білому домі впевнені, що Росія не стане застосовувати ядерну зброю. Ймовірно, Кремль отримав чіткі запевнення США, що такий крок не залишиться без адекватної відповіді.

Вас також можуть зацікавити новини: