Иллюстрация REUTERS

Президент Австрії Александер Ван дер Беллен і канцлер Себастіан Курц зажадали від Берліна пояснень щодо багаторічної шпигунської діяльності з боку Федеральної розвідувальної служби Німеччини (BND), яка велася на австрійській території.

Читайте такожНімецька розвідка кілька років вела стеження за держструктурами США - Spiegel

"Масштаб стеження був грандіозним", - заявив Курц на спільній з Ван дер Белленом прес-конференції, передає «Німецька хвиля».

Відео дня

Президент Австрії наголосив, що "шпигування за дружніми країнами є не лише нетиповим і небажаним, але і неприйнятним", цитує інформагенція dpa. Офіційний Відень нині очікує на інформацію від Берліна щодо того, за ким саме велося стеження і коли воно було припинене. Необхідно також впевнитися, що воно й справді припинене, наголосив Курц. За його словами, якщо дані були збережені, їх необхідно видалити.  

Австрійські видання - журнал Profil і газета Der Standard - раніше в суботу, 16 июня, оприлюднили інформацію про те, що BND займалася шпигунством на території Австрії: стеження велося як за австрійськими установами та фірмами, так і за міжнародними організаціями і посольствами, розташованими у Відні. За даними видань, з 1999 по 2006 рік усього в полі зору німецької спецслужби перебували майже дві тисячі стаціонарних телефонних номерів, факсів, номерів мобільного зв'язку, адрес електронної пошти на території Австрії.

Серед міжнародних організацій, діяльність яких цікавила BND, зокрема ОБСЄ, ОПЕК та МАГАТЕ, штаб-квартири яких розташовані у Відні. Стеження також велося за підрозділами ООН, 75 посольствами, а також за низкою підозрюваних в тероризмі осіб та торговців зброєю, повідомив журнал Profil.

Нагадаємо, кілька років тому німецькі ЗМІ вже повідомляли, що BND до 2013 року шпигувала за посольствами й інституціями країн ЄС, а також інших дружніх держав. Зокрема BND потрапила під шквал критики через те, що допомагала американській спецслужбі NSA у зборі розвідінформації в Європі.