Джон Маккейн / REUTERS

У суботу пішов з життя американський сенатор Джон Маккейн – вихідець з військової родини та ветеран війни у В'єтнамі, колишній кандидат у президенти США та послідовний критик путінської Росії, який активно просував у Вашингтоні проукраїнську позицію.

УНІАН згадує найяскравіші цитати політика.

Читайте такожУ США на честь Маккейна хочуть перейменувати історичну будівлю Сенату

Відео дня

Про Україну

Під час виступу на Євромайдані 15 грудня 2013 року: "Ми знаходимося тут, тому що ваша мирна боротьба надихнула усю країну на зміни. Ми знаходимося тут, щоб підтримати вашу справедливу справу і право змінити свою долю вільно, мирно та демократично. І ваша доля, як ми вважаємо, знаходиться в об'єднаній Європі – Україна дасть Європі краще, і Європа дасть краще Україні".

"Одне лиш те, що ми не надали Україні оборонних озброєнь, — вже ганьба. Це ганебна сторінка американської історії. Завжди, завжди ми давали народам можливість захистити себе від нападу. Як і нам допомогли — коли французи прийшли нам на допомогу під час війни з Великобританією".

"Я впевнений, що Путін — дуже розумна людина. Він вміє зважувати ризики, підраховувати витрати. І саме тому, до речі, я виступаю за поставку зброї Україні".

Про Росію

"Росія — автозаправна станція, яка маскується під країну. Це клептократія, корупція. Це нація, економіка якої спирається виключно на поставки нафти та газу. Тому економічні санкції важливі...".

"Я вірю у велич російського народу і його прагнення жити в суспільстві справедливості, відкритих можливостей і мати уряд гідний його прагнень та принесених жертв. Коли я критикую ваш уряд, я роблю це не тому, що я налаштований проти Росії. Я роблю це тому, що ви заслуговуєте на такий уряд, який вірив би у вас, поважав вас і був би вам підзвітним. Я сподіваюся побачити той день, коли це станеться".

"Я оптиміст, навіть коли справа стосується Росії...".

Про російську агресію проти України

"Путін розраховує, що чим більше його збройні сили і прихильники вб'ють українців, тим більше української території вони зможуть захопити. І чим більше Путін буде змушувати Україну віддавати свої обмежені ресурси на війну, а не на поліпшення економіки, тим більше він зможе розхитати владу в Києві і перешкодити Україні реалізувати її євроатлантичне майбутнє".

Про американський патріотизм

"Перебуваючи в ув'язненні я закохався в свою країну. Я любив її і раніше, але як і в більшості молодих людей, моя прихильність до неї була не більше ніж звичайною вдячністю за комфорт та привілеї, що були доступними більшості американців і сприймалися як належне. Тільки коли я втратив Америку на певний час, то зрозумів, як сильно я її люблю".

«Американці ніколи не йдуть. Ми ніколи не здаємося. Ми ніколи не ховаємося від історії. Ми творимо історію».

Життєві переконання

"Страх — це можливість для сміливості, а не доказ боягузтва".

"Потрібно розуміти — справа не в тому, що ви залишаєте, а в тому, що ви пережили. Я тішуся з того, чого досяг цей хлопець, п'ятий з кінця на своєму курсі у Військово-морській академії. Я відчуваю таку вдячність. Я... кожну ніч, коли лягаю спати, я сповнений вдячності...".

"У мене було чудове життя і багатий досвід. Я хочу, щоб, коли я піду, на церемонії у Військово-морській академії у нас знайшлася пара людей, які встануть і скажуть: "Це хороший хлопець, він служив своїй країні".