Ілюстрація / REUTERS

Об’єднані Арабські Емірати відновили роботу посольства в Дамаску. І це стало значною дипломатичною перемогою для диктатора Сирії Башара Асада. Адже таким чином один з арабських союзників США почав офіційно співпрацювати з його режимом.

Про це пише Reuters, нагадуючи, що ОАЕ також підтримували опозиційні бойові групи, які вели війну проти армії Асада. В Абу-Дабі пояснили своє рішення бажанням нормалізувати зв’язки і скоротити ризики регіонального втручання у «арабські, сирійські справи», натякнувши тим самим на втручання у сирійську війну неарабського Ірану. Втім, підтримка останнього зіграла важливу роль у порятунку режиму Асада від падіння.

Читайте такожForeign Policy: Асад почав жорстоку біологічну війну в Сирії, яку ніхто не бачить

Відео дня

«Рішення ОАЕ опирається на переконання, що наступна стадія вимагає арабської присутності і комунікації у сирійській справі», - пояснив міністр закордонних справ ОАЕ Анвар Гаргаш.

Посольство країни в Дамаску припинило свою роботу вісім років тому, коли в Сирії спалахнула громадянська війна. ОАЕ входили до низки регіональних держав, які підтримували збройні групи у війні проти режиму Асада. Хоча роль Абу-Дабі була меншою, ніж Саудівської Аравії, Катару чи Туреччини. Підтримку еміратів отримували в основному опозиційні групи, які виступали проти ісламістського домінування в повстанні проти режиму.

Читайте такожMilitary Times: США покинуть в Сирії військову базу, яка роками бісила Росію

Видання нагадує, що після майже восьми років війни Асад відновив контроль над більшою частиною Сирії завдяки допомозі Росії, Ірану і пов’язаних з Тегераном шиїтськох груп, яких як ліванська «Хезбола».