Туск пригадав, як відмовляв Кемерона проводити референдум про Brexit / premier.gov.pl

Прем’єр-міністр Великої Британії Девід Кемерон думав, що йому ніколи не доведеться проводити референдум про вихід своєї країни з Євросоюзу. Тому що він чекав, що його Консервативна партія не зможе здобути парламентську більшість на виборах у 2015 році.

Про це розповів президент Ради ЄС Дональд Туск, пише The Guardian. Єврочиновник пригадав, як тогочасний голова британського уряду розслаблено говорив з ним про обіцянку провести референдум про вихід з ЄС, за допомогою якої він хотів заспокоїти євроскептиків у своїй партії. Кемерон готувався до поганих результатів на виборах і створення нової коаліції з Ліберал-Демократичною партією, які, у свою чергу, заблокують голосування щодо Brexit.

Читайте такожBloomberg: Британії час зупинити божевілля Brexit за допомогою трьох кроків

Відео дня

«Я запитав Девіда Кемерона: «Чому ви допускаєте цей референдум? Він небезпечний і навіть дурний». А він сказав мені, і я був цим спантеличений і навіть шокований, що єдиною причиною була його власна партія», - пригадав Туск.

«Він казав мені, що почувається спокійним. Він думав, що ризику референдуму немає, тому що його коаліційний партнер, ліберал-демократи, заблокують ідею референдуму. Але потім несподівано він переміг на виборах. І коаліційний партнер був непотрібен. Тож, як не парадоксально, Девід Кемерон став реальною жертвою власної перемоги», - додав президент Ради ЄС.

Слова Туска співзвучні з давніми підозрами про те, що Кемерон ніколи не збирався проводити референдум про Brexit. Їх одразу заперечив прес-секретар екс-прем’єра Британії Крейг Олівер.

«Це абсолютна неправда. Девід Кемерон впродовж всієї кампанії 2015 року давав чітко зрозуміти, що він не буде очолювати уряд, який не проведе референдум. Подивіться на кожне інтерв’ю, яке він тоді дав. Коаліція як виправдання – це міф», - написав він на Twitter.

Читайте такожЄС готовий відкласти Brexit до 2020 року - ЗМІ

Туск також сказав, що застерігав британського прем’єра і говорив йому, що рішення провести референдум про вихід з ЄС було «дурним». Він також пояснював Кемерону, що його спроби домовитися про обмеження свободи пересування в ЄС до референдуму були приречені на провал.

«Я сказав йому прямо: Девіде, та порозумнішай вже. Я знаю, що всі прем’єр-міністри обіцяють допомогти тобі. Але повір, правда в тому, що ніхто не захоче влаштовувати революцію в Європі лише через твій дурний референдум. Якщо ти спробуєш змусити нас, нашкодити нам, ти втратиш все. І тоді вперше я побачив щось подібне до страху в його очах. Він нарешті почав усвідомлювати, з яким викликом має справу», - сказав Туск.