Трамп дасть вказівку міністерству оборони звести прикордонну стіну / фото flickr.com/Matt Johnson

Білий дім готує проект заяви для президента США Дональда Трампа про оголошення надзвичайного стану уздовж південного кордону.

Про це повідомляє CNN.

Трамп допускає, що оголосить надзвичайний стан в країні і дасть вказівку міністерству оборони звести прикордонну стіну, поки Конгрес і Білий дім домагаються угоди, яка припинила б "шатдаун" уряду.

Відео дня

Читайте також"Шатдаун" у США: Трамп поставив ультиматум

"Величезна кількість іноземців, які незаконно в'їжджають в Сполучені Штати кожен день, є прямою загрозою безпеці нашої нації і викликає надзвичайний стан в країні", - йдеться в проекті президентської декларації.

"Тому тепер я, Дональд Дж. Трамп, владою, наданою мені Конституцією та законами Сполучених Штатів Америки, в тому числі Законом щодо національних надзвичайних ситуацій (50 USC 1601 і т. п), заявляю, що надзвичайний стан діє на південній межі Сполучених Штатів", - цитує телеканал проект документа.

Згідно із запропонованим варіантом, адміністрація може отримати: 681 мільйон доларів у Мінфіну з фонду конфіскації, 3,6 млрд. дол. з військового будівництва, 3 млрд. доларів з фондів цивільних будівельних робіт Пентагону і 200 млн. дол. із коштів Міністерства внутрішньої безпеки.

Якщо НС оголосять, для будівництва стіни буде розгорнуто Інженерний корпус армії США. Деякі частини стіни будуть побудовані на приватній власності, що призведе до необхідності вилучення землі адміністрацією, що може призвести до судових позовів.

Також повідомляється, що в разі введення режиму НС демократи, швидше за все, оскаржать рішення в суді. На їхню думку, Трамп не може використовувати надзвичайний стан для звільнення коштів платників податків на будівництва прикордонної стіни.

Читайте такожСенат США не прийняв два законопроекти Трампа щодо припинення "шатдауну"

Нагадаємо, президент США Дональд Трамп відмовився поступатися багатомільярдною ініціативою щодо побудови стіни на кордоні з Мексикою, щоб зупинити урядовий "шатдаун" у США. Трамп переконаний, що тисячі людей, які вимушено припинили працювати через "шатдаун" в Сполучених Штатах, також хочуть, щоб стіна була побудована. Лідер демократів в Сенаті Чарльз Шумер заявив, що Трамп повинен відмовитися від стіни – чітко і просто, щоб вивести уряд з "шатдауна".

Через суперечки між республіканцями і демократами щодо вимоги президента США Дональда Трампа виділити 5 млрд доларів на будівництво стіни вздовж кордону з Мексикою прийняття бюджету країни заблоковане. Поки дебати щодо стіни тривають, близько 800 тисяч федеральних службовців не отримують зарплату. Більша частина з них пішла у вимушену неоплачувану відпустку.

Припинення фінансування федеральних структур на Різдво призвело до хаосу в кінці 2018 року, який доповнився різким падінням фондових ринків, внутрішньопартійним загостренням через звільнення міністра оборони Джеймса Меттіса, виведенням військ з Сирії, а також розслідуванням спеціального прокурора ФБР Роберта Мюллера.