У неділю, 27 січня, у Парижі, почався «Марш на захист республіканських свобод». Учасники маршу зібралися о 14 годині на площі Насьон. Організатори маршу заявляють, що мета заходу - «захист демократії і інститутів країни» перед лицем насильства.

Читайте такожУ Франції поновилися акції "жовтих жилетах"

В соціальних мережах близько десяти тисяч осіб вже підтвердили свою участь, ще 27 тисяч поставили відмітку «зацікавлені», пише rfi.

«Це заклик до мовчазної більшості, яка ховається вдома протягом десяти тижнів», — заявив ініціатор маршу Лоран Сульє. Ідея маршу, як і рух «жовтих жилетів», зародилася в соціальних мережах.

Лоран Сульє, інженер з Тулузи, створив у грудні 2018 року сторінку під назвою «СТОП. Вже досить!» коли зрозумів, що рух «жовтих жилетів» не йде на спад. За його словами, він кинув цей заклик, як «кидають пляшку в море».

«Я був шокований насильством і непрощенним поведінкою під час демонстрацій жовтих жилетів, а також погрозами щодо виборних посадових осіб і журналістів», — сказав він.

Спочатку Лоран Сульє припускав організувати марш на підтримку президента країни Емманюель Макрона 20 січня. Однак на прохання який приєднався до ініціативи руху «червоних хусток» марш був перейменований і перенесено на 27 січня. Це рух в чому поділяє претензії «жовтих жилетів», але вважає неприйнятними їхні методи.

«Гнів був почутий, претензії були законними, але ми засуджуємо форму, систематичне насильство, ненависть до журналістів. Сьогодні ми не перебуваємо в соціальній суперечці», - заявив пресі Лоран Сульє.

Група «червоних хусток» виникла в кінці листопада. Обраний ними символ прийшов з Байони, де щорічно проводиться свято з забігами биків, учасники якого пов'язують навколо шиї червону хустку. Спочатку це був протест проти блокади доріг в Воклюзе, в департаменті Приморські Альпи. Поступово до руху приєдналися жителі інших регіонів країни.

В даний час в асоціацію «червоних хусток» входить 38 тисяч осіб. Його учасники проводять кампанію за «відновлення громадського порядку та індивідуальних свобод». За словами L'Obs, сторінку «червоних хусток» у фейсбуці веде Тео Пулярд, працівник пекарні в Кемпері, нині віце-президент асоціації. Саме він займався адміністративними процедурами при організації маршу в Парижі.

«У Франції існує соціальна нерівність, але вона вирішується шляхом діалогу, а не шляхом насильства», - заявив в неділю вранці Тео Пулярд каналу Europe 1.

Партія «Вперед, Республіка» не бере участі в марші, хоча окремі її члени заявили, що будуть присутні. Група «червоних хусток» також прагне відокремити ідею від маршу від заходу на підтримку Емманюеля Макрона.