Віктор Орбан / REUTERS

Сьогодні Держсекретар США Майк Помпео почне свій східноєвропейський тур. Спочатку він відвідає Угорщину, а впродовж наступних днів – Словаччину і Польщу. У Варшаві його чекає участь у конференції, присвяченій безпеці на Близькому Сході.

Перед початком поїздки високопоставлений чиновник адміністрації у Вашингтоні пояснив, що через відсутність американської співпраці у Східній Європі впродовж останніх років з'явився певний вакуум, пише Politico. Присутність китайського технологічного гіганта Huawei у центрально-східному регіоні континенту навіть більше тривожить США, ніж його діяльність у Західній Європі. Крім того, американську сторону турбує поведінка Росії.

Під час поїздки Помпео збирається обговорити оборонні зв’язки й підштовхнути союзників, таких як Угорщина, до диверсифікації поставок енергоносіїв задля усунення залежності від Росії. Очікується, що він також оголосить про нові американські ініціативи для регіону, які будуть включати боротьбу з корупцією. Адже це явище стало інструментом в руках Москви й Пекіна для отримання впливу.

Відео дня

Читайте такожСША пообіцяли Угорщині тиснути на Україну щодо мови нацменшин - ЗМІ

Для прем’єр-міністра Угорщини Віктора Орбана візит Помпео – це серйозна дипломатична підтримка, зважаючи на те, що угорський лідер став «нестерпною дитиною» для Євросоюзу. На початку місяця американський аналітичний центр Freedom House понизив статус Угорщини з «вільної» до «частково вільної» країни. І це вперше з 1990 року. Таким чином, Будапешт став єдиним, хто потрапив у категорію «частково вільних» з усіх столиць ЄС.

У свою чергу, Вашингтон не дуже критикував угорський уряд за скорочення свободи ЗМІ в часи президенства Барака Обами. З приходом до влади адміністрації Дональда Трампа існує «взаємна повага» в американсько-угорських відносинах. Міністр закордонних справ Угорщини Петер Сіярто заявив, що візит Помпео – це доказ, що Будапешт лишається «надійним союзником» НАТО. Разом з тим, Держсекретар США збирається також поговорити й з лідерами неурядових організацій, які впродовж останніх років страждали від тиску угорського уряду.

Опоненти Орбана звинувачували його у розвитку надто близьких відносин з автократом Росії Володимиром Путіним. А західні експерти говорили, що Будапешт умисне закриває очі на діяльність російських шпигунів на угорській території. Минулого року адміністрація Трампа вперше відкрито розкритикувала уряд Орбана за те, що він відмовився видати американським правоохоронцям двох російських продавців зброї. Натомість їх видворили у Росію.

Читайте такожWall Street Journal: В США засумнівалися в надійності Орбана через дружбу з Росією

Один з чиновників Держдепартаменту США сказав Politico, що візит Помпео в Угорщину його здивував.

«Такі візити – це зазвичай винагорода за щось», - пояснив він.

Американський чиновник також вказав на те, що Будапешт часто не підтримує пріоритетні інтереси США. Зокрема, угорський уряд закрив Центрально-Європейський університет і не підтримує Україну і не поспішає укладати нові оборонні угоди.

Хоч існують ознаки певного прогресу у сфері оборони, Орбан відмовляється йти на поступки щодо університету. А профінансовані США програми були змушені перенести свою діяльність в Австрію. Угорщина також відмовляється просувати тісні зв’язки з Україною. Орбан звинувачує Київ у порушенні прав етнічних угорців навчатися їхньою рідною мовою. Деякі дипломати підозрюють, Будапешт використовує це виправдання для умисного блокування зближення України з НАТО. І угорська сторона робить це на вимогу Росії.

«Нам особливо потрібно поговорити про Україну», - сказав Орбан перед візитом Помпео.

«В Угорщині працює дружній до України уряд, а в Україні – антиугорський», - додав він.