Ілюстрація / REUTERS

Екс-радник президента Франції Еммануеля Макрона Олександр Беналла пов'язаний з російськими олігархами Іскандером Махмудовим і Фархадом Ахмедовим.

Як повідомляє RFI з посиланням на розслідування Mediapart, при посередництві Беналли було укладено три контракти на охоронні послуги у Франції з вищевказаними олігархами на загальну суму 2,2 мільйона євро.

Читайте такожБанки Німеччини прагнуть, щоб США більше не вводили санкцій проти Росії

Відео дня

Про перший контракт на суму 294 тисячі євро журналістам стало відомо ще в грудні минулого року. Потім розслідувачі дізналися ще про два контракти, укладених з російськими олігархами за участю Беналли після його звільнення з Єлисейського палацу 23 липня минулого року. Це другий контракт на охоронні послуги Махмудову, укладений в жовтні на суму 980 тисяч євро. І укладений у грудні аналогічний контракт (також 980 тисяч євро) з іншим російським олігархом — Фархадом Ахмедовим.

В цілому, будучи співробітником президентської адміністрації, а також після скандального звільнення, Беналла виступив посередником і бенефіціаром контрактів з російськими олігархами на суму 2,2 мільйона євро, стверджує видання. А також наводить докази того, що частина цих грошей була отримана особисто Беналлою, в тому числі через фірму, зареєстровану в Марокко. Це, на думку авторів розслідування, є не просто фінансовим скандалом, а й загрозою національній безпеці Франції.

"Ми маємо справу з людиною, яка знаходилася в самій серцевині адміністрації президента Республіки, була заступником директора кабінету глави держави, і яка опиняється в фінансовій залежності від олігарха, близького до президента Російської Федерації — а це, на хвилиночку, не хто інший, як Володимир Путін — і цього олігарха багато слідчих європейських країн підозрюють у зв'язках з російською мафією. Це, безумовно, справа особливої важливості", - заявив один із співавторів матеріалу Фабріс Арфі.

Відзначається, що після появи статті прокуратура Франції розпочала розслідування.