Легендарний космонавт міг втекти з Росії через арешт американського інвестора / kremlin.ru

84-річний космонавт Олексій Леонов виїхав з Росії. Його асистентка повідомила, що він поїхав за кордон лікуватися. Однак, у Москві підозрюють, що легенда радянської космонавтики злякалася переслідувань.

«Вийти першим у відкритий космос не було так страшно, як приземлитися у в’язниці «Лефортово» в якості підозрюваного», - прокоментував виїзд космонавта московський адвокат Марк Фейгін, пише Rzeczpospolita.

Читайте такожWashington Post: Космос не може бути місцем для війни

Відео дня

18 березня 1965 року Олексій Леонов став першим у світі, хто вийшов у відкритий космос, залишивши радянський корабель «Восход-2». Через 12 хвилин і 9 секунд він повернувся на борт, хоч і з проблемами. Його скафандр «надувся», через що Леонов не міг пройти через люк. Але зрештою йому вдалося повернутися в корабель.

Згідно з офіційними даними, Леонов виїхав за межі Росії на лікування нирок і проведення діалізу. Однак, те, що космонавт вирішив покинути країну саме зараз, може бути не випадково. Адже він був членом консультаційної ради інвестиційного фонду Baring Vostok. А 15 лютого засновника фонду американця Майкла Калві арештували у Москві за звинуваченнями у фінансовому шахрайстві і шпигунстві. Через день після цього про підозру повідомили ще п’ятьом головним менеджерам Baring Vostok.